Ramadhan day 2 & 3

3:09 PM أمانينا 0 Comments

Yesterday was so full of event that i forgot to write about 2nd ramadhan.

Hari kedua Ramadhan, hari jumaat. Nothing much, cuma yang aku ingat, bila bertolak ke masjid the day before (khamis malam jumaat), aku tanya Kuya, dh tilawah sampai mana. Sebab dia kata dia x ingat muka surat berapa. Aku plak, hari kedua, juz dua la kan, xpyh igt page. Rupanya Kuya dh tilawah almost habis juz 2 masa 1st day. Terawih mlm tu rasa penat sgt, panas pulak tu. Xbermasib baik, dpt port yg tak kene kipas mahupun aircond. Bila rakaat ke lima, aku beralih tempat ke belakang sbb takut pitam sbb xcukup oksigen. Solat kt belakang.

Malam tu, masuk hari ketiga Ramadhan. Sheikh Nuruddin yang bagi ceramah kt Masjid yang sama.  Antara point yang disebut, kalau ibadah lain misalannya Haji, perlukan wang, kudrat tenaga, masa kelapangan, kenderaan, dan hidayah utk gerakkan hati ke sana. Sedangkan Ramadhan, dia yg datang kepada kita. Mahma kita miskin atau kaya, sakit atau sihat,msibuk bekerja atau tidak, ada kenderaan mahupun tidak, masih berdosa mahupun sudah bertaubat..Ramadhan tetap datang menyapa kita.
Point lain, jangan solat terawih saja yang penuh safnya, tapi bila solat fardhu entah ke mana jemaahnya. Sedangkan yang terutama ialah solat fardhu. Kalau solat fardhu tidak cantik, sia2 solat2 sunat yang lain.
Malam tu dapat port be-raircond, jd selesa je dengar tazkirah dan solat.
Malam tu jugak, mama ayah balik kampung, sebab nak menebas kebun arwah atok esoknya sbb mama uzur dr puasa.

Jadi, sahur esok paginya, aku dan kuya masak roti telur mata untuk bersahur 4 orang. Ntah berapa kali mama telefon dari kampung nak make sure ktrg bangun dan bersahur. Ada rasa macam budak kecik pun ada adey. Risau betul mama.

Siang tu, kuya ada kelas mengajar tuisyen kt Kg melayu bt 16. Iqi pulak tuisyen 11:30 till 1 pm. Lepas amik iqi dari tuisyen, ktrg g Mydin beli barang untuk pek Ramadhan ikram HS. Petang tu ada iftor jamaie ikram hulu selangor kat pejabat ikram Hs. So alang2 ke sana, bawak sekali lah barang2.

Aku tak sempat habis tilawah day 3. Huu sedey. Planner ramadhan pun cm kosong sbb lupa belek pagi tu.

Esok, kita cerita apa berlaku masa iftor ikram eh.

You Might Also Like

0 comments: