Depresi seorang daie

4:56 PM أمانينا 1 Comments

Sudah masuk minggu kedua minggu Psychiatry. Dan buat mereka yang berfikir, masing2 sedang mentafsir diri sendiri, baseline mood apakah yg mereka sedang rasai sekarang.

"Aku rasa aku depression, kadang2 manic, hyperkinetic, euphoria."

:)



Mari kita tadabbur mood kita.

"Masyakarakat umum, depression mereka mungkin disebabkan faktor2 yg kita dh belajar, bio-psycho-social, mcm stress dgn masalah kehidupan, wang, konflik, rumahtangga, cinta, study."

"Daie juga boleh depress. Cuma faktor psycho-social nya berlainan."

" Dia rasa terlaluuu berdosa, hidupnya hitam dengan karat-karat jahiliyyah, kotor dengan lumpur maksiat."

"Memang patut pun perasaan begitu, rasa hina depan Allah."

"Tapi apa yang berlaku, bila daie rasa depressed dengan diri sendiri, dia meluahkan secara public di muka buku dan kepada orang ramai. Terus, kata-katanya sendiri membuatkan dia semakin lemah dan lemah. Kata2 sendiri telah menpsycho diri sendiri dengan hebat."

"Dan vicious cycle itu berulang-ulang. Dan dia semakin depressed dan depressed. (Berjangkit pula kepada daie-daie lain bila membacanya.)"

"Cuba lihat para sahabat, mereka bukan macam tu."

"Depression mereka terhadap dosa-dosa mereka, hanya dengan Allah sahaja mereka kongsikan, tangiskan, dan mohon diampunkan. Dalam qiam mereka, mereka hinakan diri mereka di hadapan Tuhan."

"Hanya Allah yang tahu. Mereka mengadu hanya pada Allah dan Rasul. Mengadu pada tempat yang sepatutnya."

"Tapi bila siang hari, apa yang keluar dari mulut mereka, semuanya KEKUATAN. Kata-kata yang keluar, menaikkan iman belaka. Penuh semangat dan keimanan. Iman mereka hidup, dan mereka menghidupkan iman yang lain."

"Mereka tidak menunjukkan mereka lemah. Dan hingga sekarang, kita melihat mereka sebagai individu2 yang kuat, tidak berputus asa, dan bersungguh2 menghapuskan jahiliyyah. Mereka bukan individu yang lemah jiwanya."

Jadi, salahkah menangisi diri dan mengajak orang lain menangisi diri di khalayak ramai?

Terpulang.

Pilih.

Kita mahu jadi individu yang positif, atau negatif di hadapan manusia.
Kita mahu jadi sumber kekuatan, atau sumber depression bersama ikhwan kita.
Kita mahu jadi mukmin yang kuat, atau yang lemah.


(Finally figured out, jzkk putih. I was thinking about it haphazardly but couldn't actually exfoliate it to real life until we met this morning with such discussion.)

#Bukan kita nak org nampak kita kuat, tapi kita tak mahu orang lain lemah bila nampak kita lemah.


wallahu a3lam.

1 comments:

Spare urself

5:19 AM أمانينا 0 Comments

We left too much footprints on the internet world.

Too much being expressed out to public.
Too much unnecessary pictures uploaded.
Too much hahaha and like.
Too much exposed and transparent to the whole world about our ownselves.
Too much status updated.
(While you are not going to say it publicly if you are on the public transport for example.)

Spare yourself.

Kerana dirimu begitu berharga.

0 comments: