03 April 2013

Adik

"Dik, kakak rasa ko x maafkan kakak lagi la pasal hari tu."

"Nape lak?"

"Ntah, rasa cm ada benda x settle."

"Mane ade, kakak pikir lebih kot. Adik dah maafkan."

"Kakak rasa macam ko extra sensitif, bile kakak tgurau kasar sket, sejak hari tu. Before ni ko rilek je."

"xde ape lah. Adik dah maafkan."

"Dik, kakak tak tahu hati ko cmne. Tapi, kakak betul2 minta maaf."

"Adik maafkan dah.."

"Kakak minta maaf, tapi kalau ko susah lagi nak maafkan, xpe lah. Moga Allah mudahkan uruskan ko yang lain bila ko maafkan kakak."

"Hmm.."

"Umur kakak xpanjang mana. Umur kau pun lagi la kakak tak tahu. Harapnya kalau ko marah ngn kakak, jangan simpan sampai mati."

"Pahala kakak pon tak banyak mana. Dosa beratur panjang kot, berderet mintak taubat.
Kalau ko maafkan kakak, harapnya ada peluang la nak masuk syurga mudah sket.
Xde la kat akhirat nanti, tersangkut2 perjalanan kita nak masuk syurga, disebabkan kena claim2 hak depan Allah. Nak tuntut kemaafan dari ko.. Kalau boleh settle kat dunia, senang la sikit nanti..."

"Tak terpikir pulak pasal tu.. adik ingatkan, hak memendam rasa tu hak peribadi."

"Memang hak peribadi, tapi ada juga hak orang lain kat situ. Kat akhirat, setiap inci perkara Allah kira. Macam kakak dah menyakiti hati kau, Allah akan bagi hak ko kalo ko nak tuntut. Boleh je.
Tapi lagi better kalau kita maafkan je semua kesalahan manusia kat kita. Barulah tenang itu dinikmati."

"Kakak bajet bagus sangat r hari tu. Tercalar kot ego adik. Nasihat tak macam nasihat."

"Erk, agak la. Macam murai membebel. Hehe..Sori sangat2 dik. minta maaf sangat22. Lupakan je ape kakak cakap waktu tu. Waktu tu emosi xstabil. Tengah penat pikir banyak benda, orang banyak mengadu mcm2.."

"Adik cuba maafkan.. It takes time ok.
Belanja adik kak. DENDA."

"OK, ko nak apa?"

"Doa."

No comments: