21 May 2012

Muktamar Khotimi(penutup) IM

Sharing is caring
by Amiza Malik on Monday, May 21, 2012 at 3:46am ·

Muktamar khotimi(penutup) 20/5/2012 at Maidan Qasr Abideen. Dijalankan sebagai penutup sebelum pilihan raya presiden yang bakal berlangsung pada rabu dan khamis ni.


1) ucapan Assyaikh Dr Muhammad Abdul Maqsud; katanya intikhabat ri'asah (pilihan raya presiden) ini adalah syahadah kite dihadapan Allah, satu penyaksian. Jika di akhirat nnt Allah tanya, kenapa pilih Dr Morsi?

'Di depan allah nnt, aku akan menjawab, aku memilih beliau kerana dr morsi;

-cemerlang ilmunya (handasah-KEJURUTERAAN) dan siasahnya,

-rajul yg membawa AQ.

- Dr morsi dan seluruh keluarganya adlh hamalatul quran. rumah yg dipenuhi iman adalah rumah dimana ahlinya menghafaz AQ(hadith).

-berjanji akan melaksanakn AQ dan sunnah scr keseluruhannya

-memilih morsi kerana kekuatan jemaah dibelakangnya. morsi didokong oleh hizb huriyyyah 'adalah / IM yg merupakan jentera2 yg akan mmbantu mursi. kiranya undi morsi bukan sbb individu, tp undi jemaah.

2) Kapten mo'tasim billah salim dari nadi ismaily; katanya dia memilih Dr Morsi sbb ada hadis rasulullah kata, mafhumnya; 'jangan kamu beri kuasa kpd org yg meminta.' dr morsi tak meminta kuasa bahkan diberi dan dilantik.

pada awalnya kapten mo'tassim ada satu je reason nak support dr morsi, tapi bila beliau dengar senarai panjang sebab kenapa perlu sokong dr morsi yang dr abdul masqud share, makin bertambah sokongan beliau.

3) Dr Sofwat Hegazy berpesan;

jangan tertipu dgn BILANGAN/ ANGKA kamu yg ramai. sbb dlm perang hunayn islam kalah walaupun bilangan muslimin pada waktu itu ramai.

setiap peperangan ada senjata, dan senjata kita adalah RUKUK, SUJUD dan MUNAJAT kita di 1/3 malam memohon kemenangan utk islam dan alhaq.

4) Tak ingat siapa mention pasal Syeikh Yusuf Qardhawi mengeluarkan fatwa HARAM mengundi calon Presiden Mesir yg mempunyai hubungan dgn Mubarak dan rejimnya (fulul)-for the sake of syuhada of thaurah.

5) Dr umaimah (she's our professor in community medicine):

- recalled peranan nisaa ketika thaurah (revolusi) 25jan dulu. dr, nurse, etc mainkan peranan msg2 shgga thaurah berjaya.-jd, nisaa yg sama yg akan menyokong dan mendokong masyru' nahdah (renaissance) yg dr morsi bawa ni bersama2 dgn rijal dlm pelbagai majal (bidang).-take part pd setiap tmpt dan mainkan peranan masing2 sebaik mungkin utk tegakkan syariah allah, -antara sbb kenapa dr umaimah sokong dr morsi sbb dr morsi org yg sgt yukarrim (memuliakan) ulama'

6)Dr morsi aakn mengkedepankan syuyukh2 azhar di peringkt international, dan kerajaan morsi akan mnjdkn syuyukh azhar sbg sumber rujukan /marji3iyyah . KERAJAAN YANG IKUT ULAMA' BUKAN ULAMA' YANG IKUT KERAJAAN

7)Kemuncak--ucapan dr morsi--ditayangkan live ke 24 muhafazah pada malam tadi.

masa ucapan dr morsi, dia sebut satu2 masyru' (projek) yg akan dijalankan. banyak la tak teringat. tak dapat nak senaraikan semua majal (bidang) yang disebut.

dlm bidang tourism, education, dll. Ketika muqaddimah yang disampaikan dalam keadaan yang sebak, beliau sebut satu2 ttg hak2 rakyat mesir, dari pegawai kpd penjual sayur, pemandu microbus, bas, tullab, banat, dll semuanya ada hak yg perlu ditunaikan.

hampir semua profesion disebutkan dari segenap bidang SATU-SATU sebagai tanda meraikan semua lapisan masyarakat yang ada.

dan hak2 tu terletak di tengkuk morsi utk dipenuhi. ucapan beliau menggambarkan rasa beraaat sgt tgggjwab yg bakal diterima kalau beliau terpilih jd presiden.


*basically malam tadi ucapan2 testimonials daripada pelbagai pihak, menyatakan sokongan penuh kepada Dr. Muhammad Morsi.

*ni nota yang tidak seberapa hasil gabungan beberapa akhawat, sangat simple. maafkan keterbatasan bahasa & tenaga kami untuk memahami sepenuhnya huhu. nak tambah nak reject silakan.

*Jazakumullahu ahsanu jaza' to Nour El-Huda Husna Afifah Ahmad Badrudin Sakinah Zaib kerana berpadu tenaga.


*indeed, it was a very priceless experience- indescribable feelings T___T

bergema chanting ramai2

الله أكبر الله أكبر الله أكبر الله أكبر و تحي مصركل شعب مصر ينادي عايزن مرسي رءيس بلادي


*frankly speaking, terasa lain auranya malam tadi.

Allah allah tabarakallah.

Majlis yang penuh dengan doa memohon keberkatan, mengingatkan para hadirin untuk sentiasa taqarrub ilallah, back to basic dengan menjadikan islam sebagai jalan penyelesaian kepada segala masalah, manakala para pemimpin saling memberi peringatan akan amanah yang bakal digalas dan bukan mengampu sesama mereka.

An eye opener, I must say.

Lain benar corak politik di Malaysia dan Mesir. Jika di sini tiada kafir-mengkafirkan, tiada serangan ke atas sosok peribadi, tiada saling menjatuhkan dan membuka aib-----jauh sekali lemparan kata-kata kesat, fitnah tohmah atau memberi pelbagai gelaran penghinaan.

Allah allah masha allah. Sesungguhnya orang yang mempunyai kekuatan tidak akan menyingkap kelemahan orang lain untuk nampak kuat. Cukup mereka bercerita tentang siapa diri mereka tanpa perlu menjatuhkan orang lain untuk nampak lebih tinggi.

Di keheningan dinihari ini marilah kita berdoa agar kefahaman islam dalam kalangan rakyat negara kita semakin baik untuk merubah lanskap politik negara kita ke arah politik yang lebih matang di masa hadapan.

Semoga mereka yang mengaku muslim tapi menolak siasah dibukakan hati untuk menilai syumuliyah islam. Doakan juga agar semangat syabab kita dalam bidang politik tidak luntur dek kecelaruan politik tanah air tercinta.

Baldatun toyyibatun wa rabbun ghafur.



-mari banyakkan qiam kita dan doakan ikhwan menang pilihanraya presiden ini. Ini bukan kemenangan peribadi yg berkepentingan kepada IM sahaja, tapi satu pintu laluan lagi ke arah mimpi kita semua untuk dapat Ustaziyatul Alam tu. Allahuakbar! --

1 comment:

Qawiem Khairi said...

Izinkan saya sentuh awak demi cinta. Artikl terbaru di Lautan RAbbani.

Maaf, agak lari dengan tajuk di atas. HEhe.

Pelaut Rabbani.