Kitaran perangai manusia

3:53 AM أمانينا 0 Comments

AQ 41:49
Manusia itu, memang tidak jemu2 meminta kebaikan diberi padanya. Tapi bila yang sebaliknya diterima, bila malapetaka yang mendatanginya, dia frust, putus asa, hilang harapan.

41:50
Lalu Allah memberikan kurniakan rahmat kepada mereka, setelah mereka ditimpa kesusahan. Allah tahu, mereka ni pasti akan kata: "This is mine. Ini hak aku. Kiamat? Aku rasa xjadi nye kiamat tu. (betapa yakinnya dia yg nikmat itu takkan hilang dari dirinya)."
"Kalau aku dikembalikan kpd Tuhanku, ak confident Tuhanku akan bagi yg baik2 je utk aku (sbb Tuhan dah bagi nikmat dan rahmat kt dunia, sudah tentu aku ini org yg disayangi dan dimuliakan Tuhan..wahh.. Bijak juga teori kamu).

What Allah said about these people: Maka sungguh, akan Kami beritahu kan org2 kafir ini, what they had done.
Dan sungguh, akan Kami timpakan kpd mereka azab yg berat. (totally contradict dengan apa yg manusia2 tadi sangka tentang Tuhan mereka, rasakan!)

41:51
Manusia, memang apabila diberi nikmat, mereka jadi sombong, lupa Tuhan. Tapi bila malapetaka menimpa semula, dia banyak berdoa balik.

Kitar yang sama akan berulang, kepada ayat 49, ditimpa malapetaka, ditimpa kesusahan, manusia banyak berdoa. Bila doa tak diterima, mereka putus asa. Bila doa diterima, mereka lupa diri. Bila nikmat ditarik balik, mereka berdoa balik. Dan seterusnya seterusnya seterusnya..

Manusia yang beriman, yang punya akal, jangan punya akhlak sebegini. Kita boleh berbangga dengan nikmat dunia, tapi dimalukan Allah nanti di akhirat dengan azabnya yang sangat22 pedih.

Biar bernajis muka di dunia, tapi gemilang terang wajah di akhirat sana.

You Might Also Like

0 comments: