03 March 2011

bahan?

marilah kawan2, kita tambah column checklist bahan kita.

sebelum ni sekadar tick 'sudah dapat',
marilah tambah lagi dua column.

column 'sudah menguasai'.
column 'confident untuk menyampaikan'.

(anak panah menusuk tembus jantung bila dengar cadangan kak NN ni. kui3~)

......................................................................................................................................

tanggapan aku, mungkin juga kami, selama ini, yang kalau tak dapat bahan lagi tak boleh bagi lagi bahan itu kepada orang lain.
dan kali ini pencerahan datang bertubi2.
bahan itu, mana2 boleh dapat, recording dsb.
tapi fikrah yg ditanamkan tu, sejauh mana ia mampu mencambahkan buah ilmu yang kita ada (aka bahan.)
dengan fikrah yang tertanam kukuh itulah, kita mampu sebenarnya untuk extract apa yang kita faham dari sesuatu bahan itu. kita mampu explain, dan tahu apa mesej utamanya dan bila sesuainya bahan ini.
dan memang tiada alasan lagi sebenarnya, kalau diminta memberi, kita katakan aku tidak pernah dapat lagi benda ni.(arrow3~~~stabbing3~~)
memang, menjadi yang pertama adalah sedikit ''malang'', kurang bahan dsb, tetapi apa yang mahalnya, ialah pengalaman, peristiwa, dan keadaan yang dilalui itu, itu yang sangat mahal. bukan mainly timbangannya pada bahan itu..
sunnatullah, kata kak NN, di mana2 tempat pun sebegitu.
1-kesian sedikit
2-manja
(sapa faham maka fahamlah. huhu..xfaham boleh tnya yg faham)

maka bersyukurlah, kerana ini memang merupakan satu jenis nikmat yang Allah kurniakan, dan barangsiapa yang bersyukur maka Allah akan tambah nikmatNya ke atas hambaNya, dan barangsiapa ingkar, azab Allah menanti buatnya.


No comments: