22 February 2011

cerita KTM

saya tak sempat nak update blog. benda ni bukan wajib, tapi ada share dalam kehidupan saya. lol
 berderet dua hari keluar rumah, rasa macam dah lama tak main2 dengan Aqil.
esok cik Raqiqah@fragile-soft-hearted ajak pi bekerja di taman larangan di Sg Buloh. mari isi poket..huhu

picnic di Taman KLCC khamis ni, sapa mau join mari lah.. akhawat saja...potluck ya..

oh ada cerita-ceriti.

cerita itsar, versi Malaysia.

cerita satu (bukan saya)


-kat Mesir, kalau nak bagi orang lain tempat duduk dalam bas ke tren ke, takdek plak panas telinga aku ni tahan malu. rasa biasa je benda tu. tapi kat sini, mak aii...rasa malu.. kenapa perlu malu??? aargh, Malaysia.........=.=
budaya sini lain,dan akhlaq itu masih belum terdidik habis di dalam hati kita nampaknya.
tak menjadi akhlaq lagi itsar itu, masakan bagi tempat duduk di tren pada orang tua sahaja sudah cukup buat darah naik ke muka utk maintain cuak dan cool, masih teragak2.

cerita dua (mungkin saya)


-erk, nak bagi ke tak... nak bagi ke? ke takpe je? eh kene bagi...makcik tu bawak anak.. kalau tgk poster kt cermin ktm ni, ada 4 jenis orang yang dikatakan lebih memerlukan tempat duduk.
1. ibu mengandung. tiada bapa yang mengandung.
2.orang pgg tongkat=orang tua,
3.orang patah kaki? (xigt)=orang yang uzur dan tak berkmampuan utk berdiri.
4. pompn bawak anak kecil.

maka, memang kene bagi. cmne? nnt ak berdiri orang lain dok tempat aku? ha..soh makcik sebelah ni jaga seat aku, bior aku panggil makcik tu dok sini..skrip2?? makcik, dok la situ..

erk, cmne nk mula ni.........banyak pahala ko dapat ni..xnk ke.? teragak2 lagi? mmg sah le tak jadi akhlaq lagi bab bagi tempat duduk kepada yg memerlukan ni..cepat lah mula, cepatlah...
(berdolak dalih selama 10 minit kot. buang masa =.=)
lastly, dah nak sampai stesen seterusnya, sorang perempuan muda, Indian, bangun utk bagi tempat duduk dia pada makcik tu...
i was like........................................
~o~
i kalah dengan Indian?
.........
devil does persuade me more than her. and i'm weak. cis. i lost.
(sambil buat muke tak ada apa2 berlaku, muka hati kering. cis)


pengajaran:
saya mahu balik mesir.
mesir ada3 gerabak wanita, (total gerabak 8-10 gerabak, jauh lebih panjang dari KTMkomuter)
dan makcik2 arab yang lantang sound mana2 jate yg naik coach wanita,
dan polis2 yang menghalau jate2 yg naik coach wanita.
dan makcik2 arab yang takkan teragak2 untuk saya bagi mereka tempat duduk.
dan kekerapannya setiap 5 minit walaupon tanpa aircond sudah cukup menjimatkan waktu.
tiket segenih ke mana sahaja di dalam cairo.

segenih=50 sen, dgn kelajuan tahap separuh turbo. termurah di dunia.

makcik arab yang budiman, saya rindu akhlaq kamu semua..terima kasih kerana mengajar saya akhlak Islam yg praktikal.


4 comments:

Izyan Hanis said...

sy penah naek KTM
dan masuk coach wanita

ade boy dlm tuh.
tengah duduk dgn helmet moto die kat atas kerusi
kiranya die conquer 2 kerusi laa.

sekeliling penuh dgn girls.
sy tertido di sebelah helmet die.
bangun2 ade akak mengandung depan saya.
toleh ke tepi, mamat tuh buat bodoh je.

haiiihh. mcm ni ke pemuda Malaysia?
*kecewa*

Anisah Shamilah MS said...

uit..
ko gi ker??
aiseh,jeles3..

ak join mggu dpn kalo xyah blk mesir lgi..bwak sunblock byk2..kes3

huhu~
suke bace buku/ al-quran dlm komuter..

Khazinatul_Asrar said...

herm, mmg btol em. tapi sbnrnya kalau nak buat baik, xkira tempat. mungkin kita yang 'faham' ni kena mulakan dulu, iAllah ada la org yg ikut tu :)

emhoho said...

memang...sbb tu, saya geram. huhu.. geram dgn diri sendiri.