Qadar

5:52 AM أمانينا 5 Comments

cerita ini sangat menarik untuk dikongsi. tentang qadar dan freedom of human to choose in his life.
dan benda ni memang menjadi persoalan dalam hati tapi berpusing2 dan tidak menemui penghujung.

Islam kata Tuhan bagi freedom of choice untuk manusia dalam hidupnya, but then Allah still knows the past and the future, and what we will choose.
so, how may a person choose on his own without any influence from God to choose according to what He knows?
(pahe dop soklan nih?)
macam mana kita kata, yang manusia tu ada kebebasan utk memilih dalam hidup ye, tapi Allah kan tahu apa yg akan dia pilih, so, gane kite leh kate yg manusia tu buat pilihan tanpa influence dari Tuhan?
God maybe influence that human to choose according to what He knows.
(pahe dop?)

dipendekkan cerita, pada suatu hari, Akh Fadil Soliman ni pegi la gereja utk buat presentation ttg Islam kpd non-muslim di US. ttbe2 pagi tu anaknye nk ikut lak, sggup meninggalkan kartun Arthur di TV. dia pon bwk je lah. smpi ke gereja, ade la nampak baki2 buku color2 kanak2. mungkin lebihan dari program gereja pada hari sebelumnya. dia tanya anak dia, kamu nak ikut duduk depan bersama presentation atau nk duduk diam2 kat belakang color buku? maka anaknye mjawab nk kaler buku.

stlh hbs presentation, seorang audience bertanya soalan di atas ini.

about Qadar, how may a person choose on his own without any influence from God to choose according to what He knows? (not exact words)

tht's it. ni la soalan yg dia takut2+xbape nk yakin sgt kalau org tnye.

but then, without any thinking, tanpa berfikir apa2, dia terus menjawab,
"On the morning I bring my son here. but then when we arrive here, i give him the freedom of choice,to go in front with the presentation, or to color the book quietly at the back.And I'm sure 99% that my son will choose to color the book, as I'm his father, I've knowledge and experience about my son. Without any influence from me, to choose either one, I'm 99% sure that he will choose to color book."

"And so why wouldn't God, who know everything, the past and the future, to be sure 100% on what choice we'll choose, without influencing on us?"

(pahe dop?)

seorang ayah tu, boleh yakin almost 99% ape pilihan yang anak ye akn buat, tanpa perlu influence anak dia utk pilih mana2, sbb dia dah tahu dan berpengelaman dgn anaknye.
apatah lagi Allah Yang Maha Mengetahui,100% bole sure ape yg kite pilih sbb dia tahu manusia ni gane dan apa pilihan dia buat, tak payah nk influence2 manusia supaya buat ikut apa yg Allah tahu.

itulah ceritenye.
sape dok pahe buleh tnye sek2 ganung yg pi bengkel nih. lol..

5 comments:

kamera vs videocam

12:59 AM أمانينا 5 Comments

kamera untuk orang pendiam.

videocam untuk orang yg outspoken.

sape nak try hypothesis ni?
=D

5 comments:

Bangkitlah negeriku Malaysia

8:56 PM أمانينا 0 Comments



Tatap tegaklah masa depan
Tersenyumlah tuk kehidupan
Dengan cinta dan sejuta asa 
Bersama membangun Indonesia

Pegang teguhlah kebenaran
Buang jauh nafsu angkara
Berkorban dengan jiwa dan raga 
Untuk tegaknya keadilan

Bangkitlah negeriku harapan itu masih ada
Berjuanglah bangsaku jalan itu masih terbentang

Bangkitlah negeriku harapan itu masih ada
Berjuanglah bangsaku jalan itu masih terbentang

Selama matahari bersinar 
Selama kita terus berjuang
Selama kita satu berpadu
Jayalah negeriku jayalah!


Shoutul Harakah-Bangkitlah negriku


-bangkitlah negeriku Malaysia..-








Singsingkan lengan baju pancangkan asa
Ukirlah hari esok pertiwi jaya
Bergandengan tangan tuk meraih ridho Allah

Buatlah negri ini selalu tersenyum
Bahagia dan Sejahtera dalam cinta-Nya
Tiada lagi resah tiada lagi duka lara



Negeri indah Indonesia
Memanggil namamu
Menyapa nuranimu

Negeri Indah Indonesia
Menanti hadirmu
Rindukan karyamu

Shoutul Harokah-Indonesia Memanggil-

-lagu yg sgt menimbulkan smgt hubb watoniyyah-

0 comments: