11 June 2010

orang lidi


"seimbang"

"berjiwa besar"

"berkepala besar"

"beranggota besar"


(khas utk term, sbb ak pernah tcakap kt mu pasal hati besar smgt besar kepala besar nih. kes3~)


ada orang, semangat besaaaarrr.......berkobar2 jiwa de pi demo, berkobar2 dalam mesyuarat nk buat itu buat ini, semangat2 sampai hypertrophy all chamber of the heart, tapi tak buat2 pun kerja nye, cakap lebat lantang, tp takde buah pun yg dapat dipetik.galah pun tak nampak.semangat je lebih..pumpangpumpang sorak2, suruh orang sana orang sini buat sesuatu, tapi de pun tak buat apa2, semangat bermusimkah?

"semangat lebih, tp takde ilmu nk buat, xjadik jgk.."



ada orang, banyaaaaaaak sangat ilmu kat kepalanya. tapi tak pernah nk curahkan ilmu tu kat manusia-manusia lain. de kumpul banyak2 dalam kepala dia, simpan sorang2, maka berlakulah obesity otak, yg mana akn byk bagi impak buruk kepada kesihatan kepalanya, seperti increase intra-cranial pressure, SOL, dan berat yg lebih menumpu kepada bahagian kepala, sampaikan jalan pun senget2 sebab terlalu berat di bahagian kepala. tak pernah dia amalkan ilmu yang de dh dapat banyak2 tu.kesian anggota2 lain, hati kurang makanan, anggota kurus2.

"ilmu byk2, tp tak menggerakkan de, pun xjadik ape.."

ada orang, anggota besarrrr.........banyak sangat buat kerja, pergi sane pergi sini, buat program itu ini, terbang sana terbang sini, mesyuarat 8x sehari, kaki & tangan kalah pkcik2 bina badan tuh, kalau boleh tambah kaki tangan lagi cm rambut ular caput Medusa, tapi..takde semangat..takde ilmu utk buat semua kerja2 tu...main buat je...ikut orang...

"kerja ke byk, tp takde ilmu, hancur ar... jadi takde hala tujuan ah kerja tuh.."



manusia tu, kene seimbang 3 perkara. ilmunya, semangatnya, gerak kerjanya.

ilmu perlu dicurahkan pada yang lain, tak kesah la org tu dah tahu atau belum. yang dah tahu, itu la namenye tazkirah, kita ingatkan balik, bagi yang tak tahu, barangkali bile de dengar, de lagi faham dari kita. dan jaringan sebaran ilmu akan lebih meluas. pahala akan jadi macam sistem piramid.

semangat besar, sangat bagus. orang yang berilmu kene bimbing orang semangat besar ni cara yang betul nak salurkan semangat dengan cara yang betul, camne nk buat kerja dengan semangat yang ada. biar semangat de melarut ke anggota dan kepala dia.

orang yg kerja terlebih, juga perlu kepada semangat dan ilmu utk buat kerja. takut2 kerja yang dibuat tu tak ikut landasan, menyimpang, semangat perlu utk menguatkan dan mengistiqamahkan diri utk buat kerja.


sekadar pemerhatian saya:
-orang Malaysia di Malaysia, semangat besar, tapi tak buat ape2 pun.
-orang Malaysia di Mesir, ilmu banyak, tapi tak semua suke kongsi ilmu, sebab masing-masing asek fikir semua orang alim2, dah tahu dah semua, tak payah bagitahu pun takpe.
-orang Malaysia di negara lain, kompilasi, bercampur aduk....huhuhu...







13 comments:

[fathiyyah] said...

suka!

n udah promote :)

Sharifah Syahirah TSM said...

lukisan ni simpan,
nnt boleh hantar kat dr.
huhu.

rasa mcm nak melukis juga ideologi2.
hehe.

Noor Asyila said...

yg otak tu, tmbah satu lagi, rasanya ada obstruction kot kat CSF outflow dia, so then jadi hydrocephalus.hua3

cumel2.. i like~

Anonymous said...

kak em!!!!nak copy balek.hehehe:):):):):)

amaninast said...

asyilah!! aku suke komen ko!!
:))

dila!gmbr org lidi dila sgt comel!

masyi said...

sukenya!
teringt org yg bg benda ni.
teringat rumah tempat bg bende ni.
teringt ahli2 yg dgr bnde ni.
cayala kak em..;))

Anisah Shamilah MS said...

smart la em...
Dr mesti bgga kalo de tau..

ok, orang2 lidi ni menunjukkn hang xdela truk sgt depress smpai nk bunuh diri smlm ek?.

sume org ckp ko laen..ak jer x prasan..hoho~

amaninast said...

bukan aku la buat org lidi ni..Dila Idrus yang buat.

bile plak aku depress nk bunuh diri.
ak pun tak tahu le ak depress ke tak,hohoho...

yg aku tahu semalam, aku nak balik msia lambat, ak nk beli tiket lambat. ak nk tunggu result dulu. someone kene ganti aku. huhuhu...

tapi dh ubah keputusan. kalau dur pun, bulan 9. baik ak balik dulu baru balik mesir awal. byk benda boleh buat.

mari, lepaskan diri dari perhambaan kepada ketakutan terhadap result exam.

kita kan hamba Allah.

Anonymous said...

tq em.. baru ku phm maksud mung

term-

amaninast said...

wargh~~ term bebeh...luv u bebeh..

komen yg ditunggu2..

Anonymous said...

suko! suko! suko!
bagus ayat mu em!

Anonymous said...

aku suke yg kepala besar tu..
hahhahah(suka lukisan je,tp x suka kalo jumpa org kepala besar wpon aku salah sorang dari org2 yg berkepala besar(degil ye bukan kepalabesar sebab obesiti)..nanti ko explain la balik kat aku deh.
heheheh.

zac mahfuzah
(komen atas pon aku punya.
saja test skill sebab ni 1st time kot komen kat blog org).
hehehe.
peace no war
:p

uncle syariff said...

Salam Dear All

I have the feeling that u all will past the exams and we shall keep on praying for the best....

Dont be over depressed, there's always up and down in our life circle. Be a flexible orang lidi, bent/stretch over as far as possible, and stick to yourself whenever needed.

Ok dear all, please take good care of each other and fly safely back to Malaysia soon. Wassalam.

Uncle syariff