31 May 2010

26 May 2010

kempen

9:25 PM 5 Comments
apsal aku rase cm ade org ckp kt aku exam hr khamis mggu depan?
.......................
tp sebenarnye hari sabtu.
.................................

ok, jgn gelabah. tp jgn buang masa.

-fasa kritikal-


dilemma cinta pharma terabai dan patho mendesak
microbe kasih separuh, parasite senyap berisi atau kosong juga.

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

kempen 'sokonglah saya tidur lewat malam ini'
akan berjalan sehingga sehari sebelum exam.
(ke ok je malam exam, sbb exam 3pm kan~~har3~)




Jangan Alih Konsentrasi Sahabat Inbetween.
JAKSI roger.

doakan sahabt k... :D

22 May 2010

tema: cemburu

4:46 PM 7 Comments
jangan cemburu dengan rupa aku.
kelak mungkin saja api membakarnya dan kedut-kedut tua menghilangkan ketegangannya.

jangan cemburu dengan warna kulitku.
sesungguhnya Allah tidak memandang warna kulit kita.
Allah pandang iman kita, taqwa kita.

jangan cemburu dengan kepandaianku yang kamu sangka aku ada.
akal itu kurniaan Tuhan, dan aku cuma mahu menggunakannya semaksima mungkin sebagai tanda mensyukuri.

jangan cemburu dengan apa yang aku buat.
aku cuma mahu memudahkan kalian dari sudut yang aku mampu.
sebab aku tahu aku tak mampu dan tidak seikhlas itu dalam hal-hal lain yang kalian buat tapi aku tak buat.

jangan cemburu dengan harta dunia yang aku ada.
aku sedang berusaha untuk tidak mencintai mereka semua.
dan mereka semua tak mampu pun membantu aku di hari penghakiman nanti.

aku tidak punya apa-apa yang seharusnya orang-orang mukmin mencemburui aku.

cemburuilah seseorang mukmin itu kerana taqwanya.
kerana bangun malamnya.
kerana tulus hatinya.
kerana zuhudnya.
kerana kemas perancangannya.
kerana lapang dadanya.
kerana ikhlas senyumnya dikala resah dan gelisah.
kerana sabarnya.
kerana tidak prejudisnya.
kerana cerdiknya menangani situasi.
kerana tsabat mutabaah amalnya setiap masa.
kerana lembutnya hatinya menangis kerana Tuhan.
kerana kentalnya dia ditimpa musibah berganda-ganda.

cemburuilah dia, jangan cemburui aku.

18 May 2010

17 May 2010

perhatian!

6:14 AM 2 Comments
Perhatian untuk semua para pejuang(pelajar)
yang mengatakan dirinya sedang berjihad di medan perang(exam)!!

anda akan menghadapi empat fasa peperangan.
Perang Pathology,
Perang Microbiology,
Perang Pharmacology, dan
Perang Parasitology.

misi kita menumbangkan musuh ketat kita(syaitan) yang kerap membisikkan pujuk rayu malas ke telinga kita!

aim kita hanya antara dua.
hidup mulia (najah)
atau 
mati syahid(ajal fi sabilillah)

tiada tersenarai langsung dalam misi kita, 
untuk kalah dalam peperangan2 ini (rasib)
atau sekadar menang cukup2 makan
(pulang dalam keadaan hampir mati@hampir rasib).

kita bersepakat yang kita 
tak mahu mengulangi kesemua Perang-perang ini 
kerana ia satu pembaziran masa, wang dan tenaga.

kita mahu menghadapi Perang-perang yang lain pula, bukan mengulangi perang yang sama.


kita tidak akan menggunakan cara kotor(meniru) untuk menang,


dan kita akan berperang dengan adil dan benar, sebab kita tahu Allah bersama orang-orang mu'min.
dan kita beriman dengan sifat Allah Yang Maha Melihat, 
Maha Mengetahui.

kita mahu upgrade diri kita
menjadi pahlawan yang lebih berskill dan mahir dengan ilmu baru, perang baru.

dan kita bertawakkal kepada Allah sepanjang masa,
sebelum, semasa, dan selepas.

result kita mungkin cukup-cukup makan bila diumumkan, 
tapi kita tahu yang kita tak pernah langsung berniat mendapat result sebegitu.


cita-cita kita besar, 
dan kepada Allah kita serahkan segala-galanya.
SEGALANYA.

kita berazam untuk najah, atau mati syahid.
kita tak pernah berazam untuk berjihad main-main.

dan kita redha dgn segala apa yang ditentukan untuk kita, 
kerana kita tahu, itu yang terbaik untuk kita.

selamat datang ke medan perang.
selamat berjihad.

"maka apabila kamu berazam, bertawakkallah kepada Allah.."

14 May 2010

Kenanga

1:53 PM 0 Comments

to Ken Kenanga

the day had end
the 'open' had 'closed'
people will shut
until your next birthday
lots of thanks from me
from us
for the significance of a birthday
it is such a big day
for persons who thinking
in different angles
birthday is not just special
it is extraordinary precious
the day had end
and time won't stopped
surprises every year
such a Ylang Ylang
haha~

Kenangan, kuah chop2 byk agi.. meh r dtg bertandang, bungkus bwk balik ;)

12 May 2010

39/40

4:15 PM 4 Comments
It takes me a really long time to think and muhasabah, why did Allah give me 39 out of 40 in Pathology during the last mid year exam. A subject that is feared by most of the student, a subject that consume most of the marks in third year academic course. After all rewind of what had happened after the mid year exam, and now I think I found the answer. The hikmah that Allah wants me to learn.

I realized that most of my friends, are easier to get in touch with. I easily can joke around with them, and they frequently say hi to me even I didn't start it.
It's easier to befriend with serious people like XXX , to befriend with YY which always being together among them all the time.
It's easier to get closer with XX, which I never spend such a long time with her before, she keep asking and find for my advice to study or any of my thought about other subject, even I didn't even score well in other subject.
One subject really blurred the other marks.

I realized that my words are taken into consideration by them, something in which I lacked confidence on it. To be heard and to be obey. People keep asking me and ask for my advice like XX, and I gain respect and confidence to do more in D, to tell more to people about Islam.
To be heard, to be obey, to be taken into consideration, it's all about self-confidence.
(You know how much I hate public speaking, ain't it)

I realized that the exam was not under the cleverness of my brain as others thought, my answers are not as definite as the text books, I write what I know and I didn't make stories to get marks, and I realized that all 'Ilham' that I get are not from me, all of them are from Allah.
I realized my brain can't afford such things, informations are too lots to be remembered. Human beings are really weak.

I feel the satisfaction of studying hard and getting full marks was like what, and it encourages me to do better and better instead of boasting around with what I said before. I know the marks is a gift, a test, not a dream to be enjoy around for the whole night.

I realized and more believed that, every person has his own niche, his own potential to be shone. Hadith Logam are superb!

I realized so many things, and I know I have to do so much things, and I learn how to understand the world not via the module that were given to us, understand the reality with your own prospect, flexible, and not rigid. Say what you feel, do what you want to, force when needed,believe in everything you do, muhasabah in every  steps you made, the dunia is not only what we see. It is far beyond than what we see. Feel the God-slave relationship, it's complex but it is beautiful. Think of Him in every single things. when you click the youtube, think of Him, when you update your blogs, think of Him. When you study, think of Him.

Dunia is not as simple as doing right for fun and doing wrong for fun. the unseen side of the world, which we should believe, the sins and rewards that are noted by the Angels. the Heaven and the Hell. the Devils and their slaves,from among themselves and from human beings also.

what we see is exist. but what we didn't see doesn't mean it doesn't exist.
what we didn't see is the one we should 'watch out' and beware of, more than what we see.

It really took me a long time to think.
I realized that thinking is a long process, and continuous.
Thus, don't stop yourselves from keep thinking and thinking, for the rest of your life.
Our 'akal' does really differentiate us from the himar and horses outside there.

-edited from original copy-
=D

11 May 2010

jangan hukum aku

11:24 PM 2 Comments
laungan azan di mesir memanglah berkali2, namun aku sering menunggu untuk laungan yang satu itu untuk menggerakkan aku ke toilet dan mengambil wuduk. laungan bang dari masjid berhampiran rumah lamaku; Beit al-Cis cake. kerana itu yang paling wadih dan paling dekat dengan koordinat rumah aku yang sekarang ni.

sedaya upaya aku terus mencuba, agar bukan laungan azan mana yang menjadi pilihan, tapi yang pertama aku dengar itu yang menggerakkan aku segera menyucikan dosa2 kecil antara waktu solat yang telah aku buat.

sungguh, aku masih mencuba.

mencuba meninggalkan segala yang menarik aku dari bergegas2 menghadap Ilahi.
meninggalkan keyboard empuk dari hentaman jari-jemari lemah ini.
meninggalkan peluk selimut yang aku tiduri.
meninggalkan sudip berminyak dan kuali menggelegak menyiapkan santapan petang hari.
meninggalkan buku yang penuh dengan penemuan2 dan bukti ciptaan Ilahi.
meninggalkan segala bentuk hubungan duniawi yang memutuskan aku dari berhubung dengan Ilahi.

tinggalkan.
tinggalkan semuanya.

graviti dunia terlalu kuat menarik aku menelepek ketat bersamanya.
bisikan merdu syaitan terlalu asyik sampai aku kabur itu adalah dia.
suara hati bisikan nafsu hasil didikan iblis durjana mengelirukan aku apa yang patut aku buat.
bila azan memanggil,
graviti tak merelakan aku pergi dari kerusiku.
punggung berat, angkat mahu tak mahu, kaki injak tak injak menolak punggung untuk berdiri dan pergi.
suara halus, selesaikan urusanmu dahulu, mereka yang lain pasti lambat sekali untuk kau tunggu.
hati bicara, taip sampai habis, jangan biar isi perbualanmu tergantung, kamu sedang mendakwahinya kan?

tinggalkan.
tinggalkan semua kecintaanmu.

sungguh aku masih mencuba.
jangan Kau hukum aku ya Tuhan.
aku mohon.
ampunkan aku.

08 May 2010

1 cinta

5:07 AM 3 Comments


malam yang layu dimulakan dengan bermain2 gadget utk menyegarkan mata, kemudian baru disambung dgn menghadap laptop untuk study microbe, gara-gara degil dan malas tak mahu beli hard copy practical microbe warne kuning tu.

macam biasa, meninjau2 status makhluk2 di cairo dan di tempat2 lain, ade yg sudah berubah, ade yg masih stagnant dengan status petang td. especially bebudak cairo, status sangat unik musim2 exam ni.

tetiba terdetik dan terlintas nak click kt status "Perempuan cantik 1" (ada beberapa siri perempuan cantik).
selama ni kalau link youtube payah sikit nak klik2 ni.

oh, lagu ni. xpenah dgr pun sampai habis, test dengar di malam hari.
layan jgk.
haha..

oleh itu, saya mahu letak di sini.

selamat hari jadi Amalez.
kamu dapat banyak hadiah hari ini. keh3~
doktor kt Vacsera bagi kamu hadiah suntikan Hep.B.
saya bagi kamu produk Drake store dan mee kari.
ahli rumah kamu mesti bagi lagi banyak masakan2 dan makanan2 yg menaikkan kalori.
:D

btw.
ak sgt suka post Perempuan Puitis yang ini.
sangat suka.


"Bumi ini, rumah kita.Kau nak bawa aku pergi mana?'
'Bumi ini penjara. Kita akan derita jika diam di sini lama-lama. Fana, fatamorgana!'
'Tapi Bumi ini tapak semaian, bukan? Di mana akhirat nanti kita tuai hasilnya'
'Kosongkannya dari jiwamu. Roh kependetaan dan kerahiban kita akan kotor'

Adakah kerana gelapnya silam, segala nostalgia akan dikerandakan
dan semua angan akan diarak ke kuburan?

Aku mahu pulang sebagai bidadari. 
Tiada ragu.

03 May 2010

pantun melayu

11:38 PM 9 Comments
siapa cepat dia dapat.
siapa lambat dia ketinggalan,

malu bertanya sesat jalan,
malu bertaubat sesekali jangan.

berkawan biar seribu.
berkasih biar satu.
jangan sampai aku tahu,
kau menduakan kasih kawanku.

Nasi dingin bersayur mumbang,
Sayur dimasak dalam belanga;
Kami tak ingin melihat kumbang,
Kalau kumbang merosak bunga.

Seri Andalas ke kota Ambon,
Hendak mencari asam paya;
Kasih ibarat setitis embun,
Ditiup angin berderai ia.

buah cempedak di luar pagar,
ambil galah tolong jolokkan,
saya budak sedang belajar,
kena banyak buat rujukan.

tuai padi antara masak, 
esok jangan layu-layuan,
cari Tuhan sementara nampak,
esok jangan sesal-sesalan.

pisang emas dibawa belayar,
masak sebiji di atas peti,
hutang emas boleh ku bayar,
caci-maki ku pendam di hati.

Meninjau berpadi masak
Batang kapas bertimpal jalan
Hati risau dibawa gelak
Bagai panas mengandung hujan

berakit-rakit ke hulu,
berenang-renang ke tepian,
bersakit-sakit tahan nafsu,
bersenang-senang di hari pembalasan.

pulau pandan jauh ke tengah,
gunung daik bercabang tiga,
hancur badan dikandung tanah,
dosa yang jahat dikenang juga.

dua tiga kucing berlari,
mana sama si kucing belang,
tua muda hidup memberi,
bukan hidup kongsi seorang.

kalau ada sumur di ladang, 
boleh saya menumpang mandi,
umur saya tidaklah panjang,
maafkan saya kalau terasa hati.