06 April 2010

day out

Interntional Bowling Centre, 5 April 2010
team teksi 1: Yamu, Amal, Kinah, Syaimaa, Fathy
team teksi 2: Nunu, Chep, Milah, Em, Teha

tak perlu cerita keadaan semasa tengah main.
sudah tentu sahaja bising dan banyak adegan cuci longkang.
ditambah lagi dengan bunyi 'TEEET" yg bkumandang bila tlebih had garisan dari lane.

juara piala Botol Air Hayat tahun ini ialah Milah, diekori rapat oleh Syaima, dan ketinggalan jauh di belakang skali ialah...........teeet........((siaran tergendala))

selesai bermain, kami menunggu masuknya waktu maghrib di dlm musolla.
sesi muhasabah bermula.
apa yg kamu dapat dr main bowling ni?

semua org melontarkn ape yg mereka dapat.

dari tentang TV paparan markah, sampailah ke longkang lane.
bile main tu, kite sentiasa alert tentang markah grup kite, kejap2 tgk.
kalaulah pahala tu kita boleh lihat macam kita tgk markah kita kt TV tu, mesti kite berusaha sungguh2 lagi utk tambah pahala kita, mcm kita main bowlg td.
dan kalaulah dosa itu juga boleh kita lihat jumlahnya mcm markah kita, sudah tentu kita akn sedaya upaya meminimakan jumlah dosa terkumpul kita.
realitinya, dosa dan pahala adalah perkara ghaib yg perlu kita imani kewujudannya, dan perlu kepada myjahadah yg tinggi utk mendapatkannya(pahala) dan meninggalkannya(dosa) dalam keadaan retina kita tak dapatpun melihatnya.

orang yg baru first time main akhirnya dapat bermain dengan cemerlang skali.
kat situ kita nampak yg setiap orang ada potensi tersembunyi sebenarnya.
mule2 mmg banyak longkang, tp dh 3 4 kali baling, dh boleh maintain atas landasan dah.
walaupun xde yg strike qat3i hr nih, yg ade strike versi spare, tp at least hr ni semua org belajar mcm mane baling bola dgn betul pun dh alhamdulillah.

kt sini jgk, kite dpt rase, sokongan shbt2, wpun grup lain, kepada shbt yg xscore2 dari awal,
sbb ini game KITA, bukan game individu.
kite nampak shbt2 yg reti main dgn baik, sanggup nk ajar mcm mane yg ptt kita buat.

dan bile kite nampak kwn kite buat dgn cara yg xbetul, kita sedaya upaya mahu share cara yg kita rasakan terbaik yang kita buat utk baling bola dgn betul,
tp mungkin shje cara yg kite rasakan terbaik utk kite tu, xsemestinya terbaik utk kawan kita.
cara kita mungkin bola rendah, tp kawan kite lambung bola mcm nk lambung biji kelapa,
tp still score jgk.

dan setiap lontaran seharusnya semakin baik dan baik.
kalau makin merundum tu, teknik semakin salah lah tu.
sama juga dgn kerja yg kita buat, kalau semakin teruk atau tiada apa2, maka check balik ape yg kite dh buat, something wrong ade di situ.

dan main2 kita bukan main2 kosong hanya kerana mahu main shje, tp kita mahu bina peradaban Islam.((hooooo...visi besar))

wa akhiran, ni mungkin first time bagi kebanyakan kami bermain bowling di cairo, plus, pengalaman pertama selepas main bowling ade sesi muhasabah. :D

jzkk akhawat.. :D
bulan ni xhabis2 lg stressnya.
sekurang2nya berada di luar dpt mengurangkan tekanan.
:D
ok, esok sekolah balik.. =.=

8 comments:

Anisah Shamilah MS said...

huhu~
tgk blog ko, teringt tudung2 hussein kaler kelabu yg corak serabut tpi macho...
;)

yup!!

at least dpt kurangkn serabut mslh2 yg bermain2 di kepala...

n of course, dpt tunaikn hak ukhuwah...n nnti blhla bwk org2 "tuut" main bowling kat cairo..
huhu~

pasni bulatan lawan bulatan lah.

emhoho said...

dh lame tak ziarah badar dan kauthar secara sengaja.

gembira dapat gembirakan nunu dan kinah dan lain2 skali..
:D

bulatan vs bulatan?
gulp~

[MH] said...

erk! kalau bulatan lawan bulatan kena la hantar org terer2 main kan. fathy nk jadi ajk teknikal la. haha

em, tq entry ni. buat aku tersenyum2 ingat hari smlm
oh ya, template lawa! i like! :D

Sharifah Syahirah TSM said...

jom,
nak lawan lagi.
mari serang bowling centre berbondong-bondong.

eh, ke nak main ikut kabilah?
heheh.
asobiah sikit,
baru main lebih sungguh2,
baru boleh pergi buat latihan selalu.
=)

oh ya,
bukan bowling sahaja ye,
mana pergi pemberita 5 kepala?
mana pergi benar atau benar?
mana pergi soalan tanpa jawapan?

ok, mari buka buku.

hudhud said...

bulatan lawan bulatan?
ke muhafazah lawan muhafazah?
kalau camtu no haaal..
bulatan/muhafazah saye dah bape kali g prektis.kompem menang
hahahaha *evil*

yanna_ngee~ said...

wahhh3~~
beznyer...lpas maen ad muhasabah
simile die sgt bez
markah=pahala...
uhm..bwat sye t'pk yg ape2 yg kter bwat xde yg sia2 lau btol niat n 'tadaburnye'
like3~
laen kli blh lar plak ye........tettttttttt~~~
(phm2lar ye)

Anisah Shamilah MS said...

ops..

huda dikecualikn k.
bulatan vs bulatan atau kabilah vs kabilah hanya boleh di apply utk beginner sahaja...amateur..

orang yg dah masuk level intermediate xleh patah blk jdi beginners...sile ikut LEVEL anda!
:P

hehehe~
peace.

amaninast said...

Stuju ngn milah *like*

yanna, lps exm yanna...lps exm final.. Wt projek drg cairo.. Hohoho