25 April 2010

cubaan bunuh diri

meninjau2 status orang Malaysia di ym sambil meng'klik2' mane2 status yg berlink.
tup.
keluar blog jiran depan rumah.
bace3, tertarik dgn satu post.
tapi agak menyeramkan.




..........
jiran cube bunuh diri lepas cerai di mahkamah???
..........
sape???

kepala menerawang meng'scan' rumah2 jiran yg dikatakan mempunyai anak yg masih kecil2.

tp Tuhan xkac de mati lagi.
belum masanya.
masih nyawa2 ikan bile jiran aku masuk umah de.
bleeding from mouth and head.
call polis 10 minit dh sampai.
call ambulans 40 minit baru sampai.
siap berjemput lagi masuk..(????) =.=
(ni kes malas nk layan ape.)

korek punye korek cerite dari jiran sebelah, rupenye jiran yg cube bunuh diri itu, adalah jiran belakang rumah aku, cume dia seorang Hindu.

aku cakap kt jiran aku,
kalau orang Melayu pun macam tu la caranye nk handle situasi bile berhadapan dgn masalah, mmg xde beza r iman depa dgn iman Hindu belakang umah aku tuh.

cmne dgn org Melayu sekarang?

pendapat aku, mungkin kes bunuh diri xbanyak mana, tp sort of-sort of tu cm banyak je.
xbunuh diri, ala2 cubaan bunuh diri pun ade gak.
tension, lalu drive dengan kelajuan tak cukup bacaan meter, kalau boleh nk putar cm roda impian kt speedmeter tuh.
minum2 di kelab2 malam.
lumbe haram.
berdiri tengah2 jalan.
jalan lambat2 semasa melintas supaya kereta akan terlanggar beliau.
telan racun tikus.
telan panadol banyak2.
(sape yg telan benzodiazepine tu mmg bajet, sekadar nk buat drama telan ubat banyak2 tapi doktor kate paling2 teruk pun ubat tu punye effect ialah TIDOR, xkan ade CNS inhibition melainkan de amk alcohol skali)

tu cubaan bunuh diri.

gejala2 tak mahu menerima takdir plak:

-nangis gile2, meraung berteriak melalak2 pastu baru kate "aku redha dgn ketentuan Ilahi", after all those tears???
(this is not the real redha ok, ini namenye baru lepas calm down dari menangis)

the real redha should be from the start, dari mule kita terima berita tu lagi. bukannye selepas beberapa ketika of menjerit2, menyalahkan semua orang dan takdir, then baru nk redha!

teringat satu kisah, xingat the real chronology and names.
ade seorang penceramah, sedang bercakap di hadapan khalayak ramai. ucapannya sangat bersemangat, dan menyemangatkan orang yg mendengar. tiba2 datang seorang utusan menghulurkan kertas. Penceramah itu membacanya, dan meneruskan ceramahnye dgn semangat lagi.
selepas ceramahnya, orang bertanya, kertas ape yg kamu dapat tadi tu?
penceramah pun menjawab, aku dikhabarkan tentang kematian anakku sebentar tadi.
(and so forth, xigt ape lagi details, tolong sesape plz tambah? =D)

nah, ini baru redha.

susahkan nk buat redha yg sebenar?
tp tak mustahilkan?

exam final belum lagi kita lalui, tapi ape kate kte set diri kita utk redha dan ready awal2 dgn segala kemungkinan yg akn berlaku sepanjang kite lalui fatrah exam dan keputusan selepasnya, setelah kita berusaha semaksima mungkin utk imtihan kali ini.


ape kate korg??

1 comment:

[fathiyyah] said...

sy setuju 100% !!!

tgh berjihad buat latihan n bc buku. tgh pasang gear redha awal2 niii

tq em jiran sebelah bilik :)