11 April 2010

Cinta dan tanggungjawab

Lan dan Lin merupakan sepasang suami isteri. Sudah lama mereka hidup bersama. Dikurniakan chya mata. Anak2 membesar hnggalah ke menara gading. Satu hari, penduduk kampung dikejutkn dgn berita, Lan dan Lin bercerai???? Ank sudah besar2, kenapa pula bercerai berai??? Lan menjawab, kalau bukan kerana anak2, sudah lama ak bercerai.

tanggungjawab tanpa cinta takkan bertahan lama.

Lan tak cintakan Lin, tp kerana anak2, dia tak jd bcerai awal.

Dakwah kita juga begitu. Jgn lakukan dakwah itu semata2 tanggungjawab yg dirasa, tp dahulukan dgn cinta kpd Dia. Kerana dakwah semata2 tanggungjawab, kamu akan cepat letih. Tp kalau kerana cinta kepada Tuhan, seumur hidup kamu takkan pernah mengeluh kepenatan. Sbb kamu punya sang kekasih yg selalu membantu kamu dan mencintai kamu.

Burung itu terbang sblh sayapnya, kerana takutkan Allah, dan sebelah lg sayapnya, kerna mharapkan ampunan Allah. Jika hanya bergantung pd takut dan harap semata2, burung itu mmg xkan mampu terbg lama. Tp kerana antara keduanya ada tubuh badan yg penuh dgn rasa cinta kpd Penciptanya, kedua2 sayapnya mmpu mengibas kencang, menderu di udara.

Ya, tanggungjawab tanpa cinta takkan mampu bertahan lama.

4 comments:

Sharifah Syahirah TSM said...

subhanallah.
bestnya.
terbaik.

tenggelamnkan aku dalam cinta kepadamu ya rabb.

the ever awesome olie said...

em post ni boleh kait dgn ape2 je dlm kehidupan selain dakwah, syukran awi ukhti habibti *eceh2*
(termasuklah cinta kpd ilmu medic gara2 nak exam ni -_-')
thank u for reminding when i have forgotten

amaninast said...

memang pun olie.huhu..
medic tanpa cinta maka jadilah doctor yg big donkey bak kata dr. faisal,

jaga kebersihan atas dasar cinta (personally) akn lebih bertahan lama daripada sebab org suruh dan jadual bertugas tulis mcm tu.

main game atas dasar cinta, siang malamnye akn sentiasa fikir strategi nk up level dlm game mereka dan mampu konsisten setiap hari memastikan jumlah mata semakin menaik.hatta time exm pun maintain level lg.

tulis blog atas dasar cinta, de xkan kesah malamnya xtidur.

call ank2 usrah ats dasar cinta akn bkekalan, dan consistent callnye wpon dh xjadik kakak naqibah lg.

masak sebab cinta, de akn tak kesah belanjakan duit banyak dan masa yg banyak (cm eymandash hahaha) dan xkesah ape org kate.

byk sgt lg...

kite tgk je seseorang tu, cari ape benda yg de suke buat, dan kenapa die istiqamah gile buat bende tu.

of course sebab de cinta perkara tu, ain't it?

=D

(klo cinta tidur, maka de akn tidur lame2 wpon org marah de...LOL)

eymandash said...

patut tercekik. ade org sebut nama aku.

cinta=suke.
haha. suke perkataan lg sng.. takut cinta kang cm mahakarya cinta ape plak kan..

cm biase aku merangkap pengkritik blog em..

haha.

dgn rasa suke, semua bende akan mudah.

lebih2 lagi kalo suke kepada apa2 mende yg DIA suka. jalan smooth xde masalah. jem pon xbrani dtg dekat.(wlpun ade gak jem2 bese, tp mcm kt mesir la..jem yg bergerak. lagi lah bergerak laju dgn adanya perasaan suke..)

aku dh lame xmenulis. ayat mcm ape ntah.

aku xmau jd big donkey dlm medic atau dlm ape2 je.

cume ade satu bende aku perasan. perasaan suke/cinta ni kan. kejap je boleh berubah2.kuasa Allah kan.

Ada benda yg kita suka xelok utk kita
Ada benda yang kita tak suke..teramat la baik utk kita.

pastu dua tiga hari. semua berubah.. mesti pnah jd kan?

the answer is kita tak tahu yg mane.. tapi kalo antara belajar or main game.. sdnri mau pikir la kan..mane satu..

n never give up trying. sbb usaha tu la hujah kite nnt. usaha pon mesti la mumtaz in order u want to get the title mumtaz itself kan..

ntah subtopic mane aku dh melencong.. mcm nk menyampuk je tp xtau nk mencelah..

k em, time kasih bg aku nyiboks...

peringtn utk aku dulu. baru org lain.