31 January 2010

don't be cheated

5:26 AM 4 Comments
jangan tertipu dengan usaha kita.

mumtaz itu tak semestinya usaha banyak.
jayyid itu tak semestinya usaha sedikit.

tetaplah kamu memohon pengakhiran yang baik dari Penentu segalanya,
tidak kira kamu baca buku banyak,
tidak kira kamu solat banyak,
tidak kira kamu main banyak.

tetaplah kamu(kita) bertawakkal dan berserah padaNya,
tanpa mengira yang kamu sudah baca buku,
kamu sudah solat malam,
kamu sudah banyak buat latihan,

mintalah kamu kepadaNya sebenar2 minta,
mintalah seolah2 segala usaha kamu yg disebutkan tadi itu tidak mampu pun untuk membolehkan kamu mendapat pengakhiran yang baik.
seolah2 dengan usaha kamu tadi itu masih tak cukup lagi sebenarnya.
mumtaz dalam exam.
apatah lagi syurga idaman.

lupakan segala usaha mu.
mintalah kamu sebenar2 minta.
ikhlas, tanpa mengungkit usaha kamu.

dan ketahuilah, kamu tidak mempunyai ilmu tentang hari besok dan Esok.
apa kamu mumtaz atau jayyid, apa kamu Jannah atau Naar.




34. Sesungguhnya hanya di sisi Allah ilmu tentang hari kiamat; dan Dia yang menurunkan hujan, dan mengetahui apa yang ada di dalam rahim. Dan tidak ada seorang pun yang dapat mengetahui (dengan pasti) apa yang akan dikerjakannya besok. Dan tidak ada seorang pun yang dapat mengetahui di bumi mana dia akan mati. Sungguh Allah Maha Mengetahui, Maha Mengenal.

AQ Surah Luqman,31:34


-sori kalo complicated, susah nk sampai maksud-

28 January 2010

24 January 2010

selingan

7:00 PM 2 Comments
AQ28:25. Kemudian datanglah kepada Musa salah seorang dari kedua wanita itu berjalan kemalu-maluan, ia berkata: "Sesungguhnya bapakku memanggil kamu agar ia memberikan balasan terhadap (kebaikan)mu memberi minum (ternak) kami." Maka tatkala Musa mendatangi bapaknya (Syu'aib) dan menceritakan kepadanya cerita (mengenai dirinya), Syu'aib berkata: "Janganlah kamu takut. Kamu telah selamat dari orang-orang yang zalim itu." 


wahai perempuan, jagalah setiap aspek diri kamu.
hatta cara berjalan pun Allah tunjukkan caranya.


page ini, dlm mushaf Uthmani byk menceritakan panduan wanita bermuamalah dgn lelaki.


-ttbe teringat bile dgr Cama bace muke surat ni :D-

22 January 2010

=D senyum sorang2

5:52 PM 10 Comments
tiba2 tersenyum sendiri, mengenangkan pertemuan pertama dengan dia, di dalam kereta Avanza milik keluarga kami, semasa ayahanda mahu menghantar Udin dan kawan2nya ke tuisyen di KL, sementara aku punya destinasi lain di KL. Jalan TAR barangkali (ke Sogo?)

Aku dan kuya (kot) duduk di seat belakang sekali, ketika itu Udin masih Form 5, dan kawan2nya yg menumpang kereta kami semuanya perempuan. Faezah, Mai, Ezzah.(kot..xigt sgt~~)

Ayahku berhenti di perhentian bas di hadapan Kg. Melayu Bt. 16, kelibat dua orang anak dara sedang menunggu di situ. ( ke diorg dtg lmbt  time tu? xigt2~~) ade sorang tak dtg rasenye..

Yang pastinya, bila mereka sudah masuk ek dalam perut kereta, salah seorang drpd mereka meng'interview' aku, "akak, cmne eh belajar medic kt Mesir?" dan mcm2 lagi die tanye..

walaupun aku kurang pasti siapa, tapi sekarang aku berijtihad(haha~) bahawasanye yg bertanya itu adalah Faezah,(kalau slh org mintk maaf ye~) kerana antara mereka Faezah yg plg peramah dan plg tulus skali interview aku..(haha~~)

almaklumlah, aku ni mmg lah pendiam dulu2(cewah, skrg pun pendiam jgk, bising up sikit), xreti nk borak lebih2 dgn org baru kenal..

kalau aku lah, mesti aku hesitate nk tnye ke tak, kang nnt kawan aku igt aku nk tackle kakak die plak..wakakka~ tp Faezah tak pikir mcm tu. sebab tu aku kate die tulus.

Aku tersenyum lagi.
Faezah sekarang kt Tanta.
tak pernah ak terjangka yg kami akn jadi sekamceng ini.
lebih tepat lagi, tak pernah aku jangka yg aku akn kamceng dgn kwn Udin yg pompn. hohohoho~~
dulu aku segan2 dengan die. sekarang dh tak lagi.
siap bole plak dorg wt suprise2 datang Cairo time gap study leave nih.

dan aku tersenyum lagi.
indahnya ikatan itu jika kerana Tuhan, bukan kerana material mahupun perhatian mahupun kecantikan.
bukan kerana gipang dan cagla.

kenapa aku tiba2 ckp pasal Faezah?
sebabnye mula2 aku teringat Udin, kemudian aku terbayang sape la yg kawen dgn Udin nnt, pstu ttbe teringat Faezah yg asek kene gosip dgn Udin oleh member2 Tanta de..

hahah~~
aku tersenyum lagi..

21 January 2010

18 January 2010

+++ pressure

6:06 AM 0 Comments



Daripada al-Nawwas ibn Sam'aan r.a. daripada Nabi SAW baginda bersabda:
Kebajikan itu ialah keelokan budi pekerti dan dosa itu ialah apa yang tergetar dalam dirimu dan engkau benci orang lain mengetahuinya.
Hadis riwayat al-lmam Muslim.






ya, saya rasa saya tension dua hari ini.
semuanya berkisar tentang 'itu'.

aduii, sila lah study sungguh2.

17 January 2010

jangan pandang belakang

7:15 PM 0 Comments


Dan di antara manusia ada yang menyembah Allah hanya di tepi, 
maka jika dia memperoleh kebajikan, dia merasa puas, 
dan jika dia ditimpa sesuatu cobaan, dia berbalik ke belakang. 
Dia rugi di dunia dan di akhirat. 
Itulah kerugian yang nyata.

(AQ 22:11)





11 January 2010

10 January 2010

manusia tak sedar diri

2:42 AM 0 Comments
tiba2 aku rasa sangat2 malu untuk berseronok-seronok pada usia 20-an ku,
sedangkan pada usia ini kedua orang tua ku sedang menghadapi masa-masa tersusah dalam hidup mereka.
mereka mencari kerja untuk survive, sedang aku dapat duit senang-senang dari JPA.
mereka beribur seadanya, sedang aku melampau-lampau dengan youtube dan internet.
mereka berdiri atas kaki sendiri, duit gaji dah diberi kepada orang tua,
sedang aku, duit banyak2 membazir makan makanan mewah dan ntah ape2 lagi.
aku malu, mereka bersusah, dan aku menikmati kesenangan hasil perit jerih mereka.
aku malu.
sangat2 malu.
malu dengan diri sendiri.

aku respect orang dahulu.

06 January 2010

tua

11:44 PM 2 Comments
aku cuma orang tua,


yang mahu menurunkan ilmu,


kepada generasi selepasku,


tentang bagaimana mahu meneruskan hidup di dunia ini,


berlandaskan perintah Agung dari langit,


dengan cara yang sepatutnya,


dengan neraca Ilahi,


bukan neraca hambaNya.










salahkah aku?

05 January 2010

what i got today

10:10 PM 3 Comments
we're not kindergarden.


this is not cattle.
this is Intermediate Host/ Reservoir Host.


one hour is neither short nor long.
no time to cheat.
focus.
don't cheat ye kawan2.
i know some of us are cheating--ya salam.. budak mesir pun ade kes cmni..
Parasites are interesting, with great Head of Department.
Lets score!

"Time is un-replenishable resource."
"Nothing on Earth are static. CHANGE is a constant thinking of process."
"Plan the work, then work the plan."
"Compete and Arise simultaneously."

01 January 2010

new=neo year

5:37 PM 3 Comments
orang lain sambut new year dengan bunga api dan konsert.
ade yang reunion.


kami di Mesir sambut new year dengan Neoplasm.
bersama makanan2 dan coklat2 SMS dan air kopi, ditemani bunyi metro bergegaran.
dan tidur bersama sleeping bag yg dipinjam dari BADAR 313.


-geng Lengkuas-

meja baru dan kalendar baru


study mode sisters...

tiada tajuk

1:01 AM 0 Comments
tiba2 aku teringat helaian kertas yang JAKSI edarkan masa kelas microb.

hiburan yg melalaikan, akan menyebabkan seseorang itu bersikap sensitif dan emo bila mhadapi konflik.

sape ade soft copy helaian tu?