30 June 2009

Malaysiaku

12:30 AM 12 Comments

cuti di Msia xbermakne laptop bole online 24 jam mcm kt Mesir.
baju xbole suke hati basuh byk2 kali sbb tlepas letak downy sbb air sini bukan free.
byk hak2 dan tanggungjawab thadap family dan rakan2 yg perlu ditunaikan dlm mase 3 bulan ni.

medan kerja kite di sini.

politik yg memeningkan dan isu2 semase yg semakin teruk di kalangan remaja, haih..
byk kerja kite.
kalau bukan kite yg menyedari hakikat tu sape lg nk betolkn..?
cerite korea jepun smkn aktif ditayangkn di tv.
witch yoo hee, zettai kareshi, tkejot sye tgk mase smpi2 ke rumah.
blom lg cerite2 yg kluar dr mulut mama, kes ragut tepi rumah, kes bdk2 plkn byk positive pregnancy dlm urine test, kes budak skola agme menimbun rasenye permasalahan Msia nih.
masyarakat dh jauh dr Islam.
nk tw citer, sile lah balik Msia. =D

Msia mmg mehnah.
klo xkuat mmg tcongok la 24jam dpn tv disajikan dgn hidangan2 cerite2 yg pelbagai.
smpi terabai hak ibu bapa yg kerinduan nk berbual dgn anak2.
terabai adik2 yg mahukan pertolongan dlm pelajaran.

hmm..xtw nk komen ape lg.
xsabar nk tggu yg lain balik.


nb: kepada ahli Badar dan Kauthar, cepat la balik.... =D

27 June 2009

27-28 Jun 2009

12:17 PM 5 Comments
post pengumuman b4 btolak jam 11 pagi nnt ke mator.

beit cis cake-huda+ fatty+milah dan ank buahnye+rakan2 ank buahnya+mrs Jay dan kwn2
kami sume akn melancong ke Msia selama 3 bulan, hasil wang kutipan yg berjaya dikumpul awl2 tahun dulu.

kami, terutamanya saya igin memohon ampun dan maaf ats segala salah silap kami kepada sume rakan2 xkire anda berada di mane.
minta maaf kerana saye dtg lmbt ke jamuan batch mlm tadi. he2~

doakan kami selamat pergi dan selamat sampai dan bebas jangkitan H1N1 dan kembali ke pangkuan keluarge dgn selamat. =D

buat Badar dan Kauthar yg dikasihi,
khas utk Teha Asilah,
'ana' berase jeles 'nti' masih dpt join bersame2 yg lain.
'ana' bharap 'nti' jage lah teddy bear 2x 'entu' sume punye tuh.
plg penting Jessica kepunyaan chep wpon 'ana' xpenah jumpe beliau. xD
'ana' bharap semoge 'nti' dpt merase pengalaman teknikal pule, xsusah pon..=D
selalu2 la masak air dan simpan dlm peti sejuk supaye sume org xkehausan wpon hakikatnye sgt haus dek musim panas ini.
maafkan 'ana' kerana xsempat2 lg utk dtg bersihkan Kauthar, wpon 'ana' dh lame bhasrat begitu.
tahun depan la eh. =D
jgn lupe bwk 'ana' jalan2 ganu nnti bile 'ana' jejak ke sane.
last but not least, marilah menahan gelak bile mguna 'ana' 'nti'.
=D

Buat Jojot, ak akn senantiasa merinduimu wpon ko tetap kerek spt selalu dgnku mlm td.
maafkn daku kerna ak mganggu tidurmu tp care what i. xD

Buat Amalez, Heno, dan Ateng,
awok mg btabahlah dok sini ye.
lbh2 lg Amalez. xD
kome dan mg kalo dh jejak tanah melayu jgn lupe khaba' ke aku.
nombor msia aku still gune no tahun lepas.
sile contact ak.
haha~
Teng, wpon ak slm mg 2x mlm td, tp ak xpeluk mg pon. haha~
mg macho sgt serba salah aku nk peluk ke dop.
Amalez, slmt bmujahadah utk Wida3a Laka Ya Jahiliyyah.
ade pape do contact me, nk ak kol ko pakai Voip pon xpe. xD
jika merinduiku, serulah namaku(cm ape je) dan tgk lah gmbr2 dlm hset ko yg ko amik mlm td. xD
jika tidak, ko mmg nk kne ngn aku balik kang.

Buat Huda, jage rumah bek2.
Kem slm kt ustazah jgk.
ckp ak ngn T pon rindu gile2222222x kt ustazah, biskut ustazah, gelak ustazah, dan Ummu Hani yg glemer. xD
ish, mesti ko lg laju dr aku ngn fatty =)

buat akhirnye, kepada rakan2 yg belom pulang, akan pulang, dan xkan pulang, sile2 lah plan2 apee yg antum sume akn buat mase cuti summer nih.
klo xde nk wtpe kt Msia tu, cari kje(bukan bmksud suro cr kje di pusat mbeli belah dll), jgn duduk goyang kaki mbelonkan diri di rumah.
klo dh xde sgt keje, mesti ade jgk kje lah.
pi siram pokok, mesin rumput, sapu rumah, mop rumah, buat air, basuh toilet, basuh tingkap, basuh keta/motor, tolong parents masak, ajar adik2 subjek2 yg dorg perlukan, ajar anak2 jiran sekali, pegi surau selalu(terutamanya ikhwah), tunjuk muke pada masyarakat.
jgn jdk ulat dlm kepompong, tido je taw.
klo dpt jdk rame2 xpe la, ini kalo ulat bulu sesaje masuk kepompong rama2, sesaje tido2, mmg la buang mase.

mari berbakti pada masyarakat wpon kite belom lg mdapat title doktor, tp byk lg perkara yg boleh kite sumbangkan.
ilmu kita.
sile sebarkan.
Ilmu yg xdigunakan(disampaikan dan di amalkan) bagai.....pohon xberbuah(semua dh slalu dgr dh nih)
Title student Medic dh cukop utk meraih tumpuan dan respect dr masyarakat utk dgr ape yg kite nk sampaikan.
apetah lg bile dh jd doktor nnt.
Jgn sia2 kan setiap peluang yg ade, marilah berbakti pada masyarakat sementara hayat masih dikandung badan. =D

buat akhirnye, jgn lupe bwk balik IC jika anda mbawanya ke Mesir. dan juge lesen memandu. =.=
ma3a-ssalamah Misr..

20 June 2009

Duit

8:09 PM 15 Comments

rubu3

nuss

ni higher resolution for genih = (














Seorang student oversea mdapat biasiswa kire2 RM1480 utk hidup sebulan.

Didarab dgn ahli beit seramai 5 org misalannye, satu rumah seolah2 mempunyai seorang bapa yg bergaji RM7400 sebulan.

Perbelanjaan barang dapur, hnye mencecah RM300 sebulan, gara2 barangan di Tanah Arab yg agak murah, dan kanak2 yg xmakan banyak.=D

Cume mungkin kadang2 bil elektrik yg mencekik leher, akibat pgunaan komputer riba yg bterusan, ade la dlm RM250 sebulan.

Bil air yg FREE, mungkin kerana Sg. Nil yg diberkati, dan tambahan utk bil gas bagi rumah yg tidak mgunakan perkhidmatan ambubah, xsampai RM12 sebulan.

Sewa rumah yg berbeza2, ada yg murah ade yg mahal.
Ade la dlm...RM1010 sebulan.

7400
-1010
-12
-250
-300
=RM5828

Let say lah, perbelanjaan peribadi utk setiap org, tmasuk topup, evoiz, Voip, dll,
=250 x 5
=RM1250

5828-1250=4578

Masih berbaki RM4578 dlm satu rumah.
cukup utk gaji seorang pegawai di Msia yang menanggung 6 org ahli dlm keluargenye.

RM 4578/5 org x beberapa bulan elaun masuk - duit tiket balik msia = rasenye byk lg berlebih.
sempat bjalan ke Europe lg agknye.

Justeru, sye menasihatkan agar rakan2 jgnlah terlalu membazir membeli bnde2 yg xperlu.
Terutamanya musim2 nk balik Msia ni, mcm2 diborongnye kt Asfour, Hussein, dan lagi advance di Alex.
(Atabah...? xD)

Ape kate kalian simpan duit tu utk masa hadapan, atau belanja kawan, atau bawa ke Msia dan belanja ibu ayah, adik beradik dan rakan2 kalian.
Pahala menggembirakan hati manusia insyaAllah bersama kalian.

Sebaik2 saluran adalah Infaq fi sabilillah.



3. (yaitu) mereka yang beriman kepada yang ghaib, yang mendirikan shalat, dan menafkahkan sebagian rezki yang Kami anugerahkan kepada mereka, (QS. 2:3)

17 June 2009

1st time Onee tag

3:25 PM 11 Comments
1. Copy award di atas untuk diletakkan di blog anda.

Nyatakan 5 fakta menarik tentang pemberi award ini

1. Puan Onee-chan (lol), de lagi tinggi dari saya.

2. petah bercakap.

3. pernah jadik pengantin tipu2 mase International Day 2009.

4. pandai berlakon ^o^

5. name onee sgt femes di kalangan ahli Perubatan memandangkan rumah beliau selalu jdk port utk kelas Syeikh Kadir.


Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya


-jgn gelak-

1. suke main air, tp jarang minum air



2.buku yg dibeli mase bookfair baru nk dibace mase gap oral ni memandangkan perasaan bersalah akn mhantui jika mbacanye sblm exam tamat, ditakuti memakan masa study.

3. pesanan untuk menakutkan diri sendiri supaya smgt study :
jgn biar ko repeat paper atau fail.
malu mama ayah.
ko pon malu skali.
xmacho ^o^

4. bising di luar, pediam di dlm rumah.

5. dh kemas beg utk balik msia. ^^

6. semakin hari semakin mls utk ber'ym' dgn rkyt jelate lantas m'invi'kan diri.

7. tukang buat air sirap rumah.

8. dpt hnye 1 markah utk kuiz 'seberapa kiut kah nickname anda' di fb. =.=
down2

9. treshold bosan yg agk rendah.

10. chemistry yg bleh thn kuat dgn kak Qayah, dan taste yg same dgn Chep.
lantaran digelar kak Qayah2 dan junior kdg2 memanggil daku kak Chep.
^o^

10 org bkl kne tag:

bond2
asyila
fatty
raden ^o^
princess
eyman
amalez
ijud
esung
ein


ak tw korg byk mase lapang..no excuse..^^(Adolf Hitler)


Masriyyin

5:45 AM 2 Comments
ak bcadang utk tidak ke hussein tahun ini tp malangnye aku pergi juge mengenangkan Sandy yg mama mahu.
dan aku bukan nk bercerite ttg hussein,(rata2 sume tahu yg peniaga2 sana sgt hebat berbahasa asing utk menarik pelanggan), tp ak nk bercerite ttg pjalanan sebelum ke hussein.

ak dan ahli persatuan Kaki Batu Mesir(PKBM) singgah sebentar di kedai utk mbeli air,mengenangkan hari yg mule nk panas terik dan air amat penting utk bjalan.
mkcik yg mjaga kedai itu bertanya,

"kullu ma3a ba3d walla kullu binnafs?" (sume byr same2 ke nk byr sorg?)
"yg ni sekali, yg ni asing"
"k-dah talatah, wa k-dah ginih wannus. fahimti?sah?"
"btol2"

kendian kami bayar.
tibe2 mkcik itu tnye lg.

"entu sanah taniah?" (kamu sume tahun 2 ke?)
"aahh.." (dlm hati,cmne mkck ni tau..ade org b4 ktrg mngadu kt de ke hr ni ade exam..?)
"izzai imtihan..? kuwayyis?" (cmne exam?ok x?)
"alhamdulillah, dukturah kuwayyis awi.." (smgt ak mjawab ^o^)
"alhamdulillah2x..rabbina naggahtu" (semoga Tuhan mberi kejayaan pd kamu sume)

terase bertambah2 lega bile ade org mdoakan kejayaan kite dlm imtihan.
itu istimewanya Misriyyin.
suke mendoakan orang.
marilah mencontohi mereka. =D

nb : xsgke kt kedai2 herb kt hussein ade jgk jual herb2 utk hilgkn jerawat, kuruskan badan, dan utk gain weight!! (sile dptkn nasihat doktor anda sblm mcube)

oral biochem

4:39 AM 0 Comments
ak sedikit risau akan oral biochem memandangkan pengalaman tahun lepas masih mhantui.
(soalan 1st psl buffer---kantoi)
ditambah dgn smgt belajar yg smkn menurun, gap oral biochem hnye terisi dgn buku 2 hari sblm exm.
even pg tadi ak baru bace vitamin dan tajuk2 blkg.

doktor grup 9 smpi agk lewat.
ade grup yg hmpir nk hbs sedangkn grup kami masih ramai.
dan oral grup 9 agk pelik, seolah2 2 org student berdiskusi dgn 2 org doktor, kedua2 doktor menyoal kedua2 org student.
(selalunye 1 on 1, xpon 1 on 2)
ade yg bernasib lebih baik disoal oleh seorg doktor tmbhn, doktor ke3.

ak, Ana, dan Syahidah Yusof org terakhir disoal merangkap org terakhir keluar dari makmal.
dan soalan kmi jugak sikit. lol
soalan pertama doktor tanye, "who is Amanina? =D, Farhana? n u Syahidah?, nice name.. =D"
dua doktor tsebut smpt berdiscuss dlm arabic,
' berapa soalan nk tnye dorg nih?'
' satu je la'
' u satu i satu'

bmule dgn syahidah, kendian Ana, kendian ak,kendian Ana balik, kendian ak xigt sbb mse turn ak dua2 doktor soal sekaligus dgn rapidKLnye.

(doktor 1) gluconeo-gluconeogenic substrates-ketolysis -ketone bodies- cth transamination-coenzyme de ape (PLP) - PLP dr vitamin ape- (doktor 2)function lain PLP-ade kaitan ngn heme synthesis x-mcm mane-ade lg tp dh turn syahidah..=D

ak sgt kagum dgn syahidah sbb de jwb sgt rapid KL juge sebagaimana doktor menyoal dgn rapidKL juga.
overall, sgt2 alhamdulillah.

'see, syatrah awi(bijak2) ', doktor2 bkate lg dlm arabic.
(mksd doktor xpyh tnye byk2,dorg dh taw ^o^)

'Seseorang yang mempunyai ilmu dari Kitab berkata, "Aku akan membawa singgahsana itu kepadamu sebelum matamu berkedip." Maka ketika dia(Sulaiman) melihat singgahsana itu terletak di hadapannya, dia pun berkata, "Ini termasuk karunia Tuhanku untuk mengujiku, apakah aku bersyukur atau mengingkari (nikmat-Nya). Barangsiapa bersyukur, maka sesungguhnya dia bersyukur untuk (kebaikan) dirinya sendiri, dan barangsiapa ingkar, maka sesungguhnya Tuhanku Maha Kaya, Maha Mulia."

27:40

"we wish good luck to all of you, and the rest too.. =D",doctors said.

dakara, all the best minna!


p/s: tertanye2 kenapelah mereka2 yg dh hbs bkumpul kt luar makmal, isi borg survey HIV rupenye ...

15 June 2009

12 June 2009

kelu

5:07 AM 0 Comments
malam kejadian

ak bangun dari tido(akibat mbaca buku anat) utk wash-up b4 tdo semula dgn proper.
smpi di bilik bond, bond tbe2 menyapa,

"ko tw Em, ade senior accident? etc etc... ade yg kate sorg meninggal, tp xbrani nk ckp."

dlm hati aku yg separa sedar dan bimbang,

' takkan la kot.., ya Allah selamatkan senior2 aku..'

.........................................................................................................................

esoknye,
pagi2 b4 oral anat, kak Nas buat pengumuman di depan kelas.

"tau kan semalam etc etc etc.... mintak sedekahkan alFatihah buat arwah Ammar Zulkifli, and lepas zohor nanti akn diadakan solat jenazah di ARMA, harap dapat hadir la kan, at least, sebagai sumbangan terakhir kite buat allayarham.."

ak tersentak.
sempat aku m'detect beberape pelajar akhawat mengalir air mata mereka.
betol2 terjadi rupenye.
tumpuan ke arah oral anat terlari.
ak xmampu nk bace buku lagi, ak hanye bersoal jawab dgn huda dan bond.
sekadar amik syarat usaha sebelum exam. dan oral ku kali ini lebih byk lobang jawapan dari tahun lepas, tp ntah nape ak xkesah dan xbimbang. doakan oral ak!

balik dari U, ak smpi rumah lebih awal dr yg lain.
terus aku mcapai laptop yg sedia terbuka, dan mcari sbyk info ttg berite tsebut.
web Perubatan

xlama kemudian cama balik. dan kami meminta link dr ijud utk melihat gmbr arwah.
sah.
mmg abg ni yg kami bygkn.
slalu tserempak dgnnya on the way ke U.
sgt2 sungguh tak sangka..
terasa ajal itu sgt dekat dgn kita. sgt dekat.

dr blog ke blog kami menyelongkar.

antara dua

harakatul inqaaz
dan mcm2 blog lagi dari blog mereka.

dan akhirnya ke blog arwah sendiri

...........................................................................................................................

jenazah selesai disolatkan.
mcm2 update dan cerita yg aku dgr dr akk2 senior.

terlintas di fikiran ak, kali terakhir ak melihat wajah mayyit, mase aku form 5.
mendiang nenek.
sayang, ak xdpt nk solatkan nenek.
dan kerana itu aku masih terkilan smpi skrg.
sbb nenek bukan Islam.

jenazah arwah abg Ammar, dalam keranda.
kmi cuma memandang dari jauh.
........................................................................................................................

ak yakin sume ikhwah akhawat mesir, sumenye buat solat hajat dan bacaan yasin utk arwah.
inbox masing2 penuh dgn update terkini dari yahoo group Perubatan ttg kondisi 2 lg ikhwah yg berada di hospital Universiti.
dan kata2 semangat dan tzkrh dr kwn2 yg lain.

dan terkini, update di tgh malam yg sempat ak jumpe dr blog fatty, dan melompat ke blog senior.

semoga arwah ditempatkan di kalangan hamba2Mu yg kau redhai ya Rabb..
alfatihah..

"Jiwa mereka yang hangat cintanya mencari akhirat. Laksana anak-anak akhirat... melihat dunia dari jendela akhirat."
[Ammar Zul, kalam_puncak]


11 June 2009

gen07

12:08 AM 3 Comments


tiada dlm gmbar: emhoho, princess huden

kelupaan membawa kekecewaan. =')
xpek la, tahun depan tolg igtkn ak ye.. =D
semoge muke2 ni jgk yg akn kite jumpe tahun depan, harapnye xde sorg pon tsangkut di lab anatomy-physiology..


GEN07


nb:esok oral anat plop *sigh*

09 June 2009

swine flu in Egypt

7:10 AM 4 Comments
BBC NEWS, 8 June 09

Swine flu scare at university dorm in Cairo

klik utk berita selanjutnye pada main highlight.

2 student dari US, datang utk ambil summer class di American University of Cairo, had been diagnosed ade virus tsebut.
Egypt merupakan negara pertama di Africa yg merekodkan kes swine flu.
AUC dormity ade kat Zamalek.
nmpk cm jauh tp xde la jauh sgt dari Mounira.


hurm..
ajal itu, kalau mmg itu tarikhnya, mana2 dan ape2 sebab pon tetap akn jadi juga.

senior pesan,
"jaga hygiene masing-masing,
jangan dekati orang yg ada selsema,
sentiasa basuh tangan,
sesiapa ada selsema kalau boleh consult physician terus dan prevent social contact,
sebar2 kat kawan2"



sekian laporan swine flu di mesir.

07 June 2009

bukak pose

8:50 PM 6 Comments
satu lagi paper dan tangan ini akan berehat dari memegang pen secara ribut untuk sekian kalinye.

hari ini hari yg aku tunggu2.
hari untuk berehat dari membaca subjek yg berat dan beralih kepada subjek yg lebih ringan dan mudah utk berfikir.
psychology.
subjek ttg hidup, dan tambahan dengan etika2 medik yg mudah dihadam, cume perlu dihafal utk exam.

*sigh*

secara lebih kurang rasminya, hari ini hari bukak pose. wpon dh buka lebih awal secara curik2, tp xpe la. tahun depan cube lagi.

lagi satu paper yg kecik2 cili padi, nmpk cm minor tp soalan past year bole thn pedasnye.
exam2 besar masing2 dh menunjukkan taring sang head department masing2.
taring physio masih menyengat seperti tahun lepas, histo pon bole tahan sengatannya.
anatomy dan biochem, lebih ringkas dan bermanfaat. =))
apa2 pon, harapnye pd sume gen07, tahun ini lebih baik dari tahun lepas.

rata2 sumenye mengadap laptop petang ni.

dalam hati cume mampu bertawakkal terhadap contengan2 ilmu yg dicurah ke atas kertas putih bergaris untuk keempat2 exam yg dh berlalu.


oh,jgn terlalu excited utk bersuka ria. kite masih ada lagi exam oral, dan byk lg exam.
bersederhana dlm berhibur, jgn hyperactive.
ja, makan2!(bukak pose time)

02 June 2009

Dengan NafasMu

5:46 PM 10 Comments

Lirik Ungu - Dengan NafasMu

[*]
Izinkan ku ucap kata taubat
Sebelum Kau memanggilku
kembali pada-Mu, menutup waktuku

Izinkan ku serukan nama-Mu
Sebelum nyawa dalam tubuhku
Kau ambil, kembali pada-MU

[**]
Karna ku tahu, hanyalah pada diri-Mu
Tempatku mengadu, tempatku mengeluh
Di dalam do’aku

[***]
Dan demi nafas yang telah kau hembuskan dalam kehidupanku
Ku berjanji, ku akan menjadi yang terbaik
Menjalankan segala perintah-Mu, menjauhi segala larangan-Mu
adalah sebaris do’a ku untuk-Mu

Back to [*][**][***]



nb : sabar Em..sminggu je lagi..