24 December 2009

esok result PMR kuar

esok result PMR akan keluar.
dan salah seorang candidates nye adalah adik aku.
Yana.
(yanna tanta jgn perasan~~xD)

hari ni dh 23 december.
lagi 4 hari besday dia.

teringat ape yg sahabat2 kongsi kat kelas patho tadi, sebelum Dr. Soleiman masuk,
yang result kita ni, Allah memang dah tahu pun.
A1 ke, mumtaz ke.
yang Allah bagi opportunity pada kita ialah: kita yang tentukan, sama ada mahu berusaha atau tak, dan itulah yang akan dihisab.
usaha kita, mumtaz kah?
doa kita, mumtaz kah?
tawakkal kita sebelum dan selepas mumtaz kah?
hubungan kita dgn Allah, mumtaz kah?

arabic

105. Dan Katakanlah: "Bekerjalah kamu, maka Allah dan Rasul-Nya serta orang-orang mukmin akan melihat pekerjaanmu itu, dan kamu akan dikembalikan kepada (Allah) Yang Mengetahui akan yang ghaib dan yang nyata, lalu diberitakan-Nya kepada kamu apa yang telah kamu kerjakan.

AQ 9:105

bekerjalah: berusahalah kamu sehabisnye, bertalaqilah kamu dgn syeikh2, berperuklah kamu dgn buku 26 jam 8 hari seminggu, do whatever it needs, sebab Allah akan tengok PEKERJAAN kita, bukan natijah kita. He knows already, definitely. kalau kita ditakdirkan tidak mumtaz, itulah yang terbaik untuk kita. barangkali bile kite excellent kita akan riak dan lebih berlengah-lengah dalam study dan makin jauh dgn Allah. tp tu xbermakna kita hanya perlu pasrah n "aku reda" tp sudahnya xbuat apa2. absolutely NO. ask ourselves, "hei, mane ko tau Allah takdirkan kau xmumtaz? who said so?" kita je yg xtahu keputusan kita. maka sewajarnya kita 'bekerjalah' utk ke arah itu.

the same goes with life.
who said so that you would marry with fulan/fulanah definitely after study?
who said so you would be a doctor on 2013?
who said so that 'we wouldnt apart whatever it takes'?
who said so that you gonna be a doctor and get married with the one i love before i died..?
who said so that our parents are still alive to watch us standing on the stage receiving the scroll?
who said so?

-mahu tidur, lain kali sambung, terase mcm tergantung post nih-

yana--semoga dapat result yg sepadan dgn ko. ;p
kuya--esok test komp jpj wt btol2~

1 comment:

nuruliman said...

alhamdulillah buat yana n adik aku...
test elok2 kuya.
hoho..nnt leh dtg umah nenek aku makan bbq lagi.hoho..

---
Allah kan, dia sgt SAYANG kita tau.
kalo x, kita takkan jd kita hari ni kan3?