30 December 2009

apekah?

hidup perlu kepada planning.
(sape tak setuju sile cek Quran)
rata-rata antara kite sangat excellent dalam planning study mereka-(xkesah la buat ke tak..hihi)
tapi x ramai pula yg berani untuk plan masa hadapan yang tak tentu apa takdirnya.

aku terfikir,
ape plan aku, kalau tibe-tibe parents aku meninggal waktu aku masih di mesir?
macam mana dengan adik-adik aku?
ape plan aku kalau tiba-tiba scholarship aku ditarik?
ape plan aku kalau aku tak sempat pun habiskan medic kt mesir, tibe2 medic kt mesir tak diiktiraf atau berlaku bencana alam yg sgt dahsyat kt mesir?
ape plan aku tibe-tibe andaikata aku mahu kawen waktu belajar?
ape plan aku kalau aku mahu kawen lepas belajar?
ape plan aku kalau aku mahu sambung kerja di mesir?
ape plan aku terhadap tanggungjawab aku kepada mak dan ayah aku?
ape plan aku terhadap tanggungjawab aku kepada adik-adik aku?
ape plan aku terhadap kewangan aku?
berapa aku target untuk kumpul by the time aku habis medic di mesir?
ape plan aku untuk ringankan beban mak ayah aku bila ak dah berkemampuan?
ape plan aku untuk pergi haji dan umrah?
ape plan aku untuk hafal Quran sebelum balik Malaysia permanently?
ape plan aku utk mesyi Arab Fushah dan Ammiah dan bahasa nenek moyangku sebelum aku tamat tahun 6?
ape lagi..
banyak sgt benda yg aku tak plan lagi..

takut2 aku terlalu sibuk dengan perkara remeh yg langsung takde manfaat, sampai aku terlupe perkara yg lebih besar dalam hidup.

dan yang paling penting,
ape plan aku nak ke syurga?

3 comments:

Anonymous said...

apekahh?

fail to plan or plan to fail?
terserah pada anda:)

Anisah Shamilah MS said...

hurm...

kene wat "D" khas utk planning2 nie..

ak rase ak fail skit kat situ..

UB-to-be said...

betul em!
kita plan macam2 utk tempat sementara ni, tapi kene smart lagi, jadkan plan2 yg hal duniawi tu as well sebagai plan kita utk masuk syurga.
kill two birds with one stone.

iA apa2 benda kita jdkan sbg ibadah.
(even mengomen entry org pun :P)
heheh