18 November 2009

# story telling

1 zulhijjah = 1st day SPM

demam SPM akn mule melanda candidates2 SPM 09 esok.
kebetulan pula (this is not a coincidence act. =D) bertepatan dgn 1 zulhijjah.
dirasmikan oleh subjek yg jika gagal, maka gagallah SPM kamu.
( dipersilakan cg Kasmani dan cg Siti!! )
*clap3x*


mengenang zaman muda2 dahulu di sebuah sekolah di atas bukit, fatrah SPM adalah masa2 terindah selaku seorg student yg duduk di asrama penuh.
ape yg best?



sekadar gambar hiasan~


bebas peraturan.
tiada penentuan masa utk study, study lah ikot suke mu.


tidak perlu lagi terkejar2 gate asrama yg akn tutup jam 7.10am.
bebas keluar masuk.
tiada jadual utk basuh baju.
tiada had waktu prep.
tiada lagi riadah.
tiada lagi sekatan waktu mandi gara2 bilik dobi tak dikosongkan setiap pagi.
competition utk iron baju semakin bkurang kerana waktu di dorm adalah sepanjang hari.




penghuni aspuri yg duduk di tingkat atas akn terpaksa+rela turun ke aras 1, memandangkan lebih mudah utk cik warden kite, cikgu norks utk memantau anak2 dara seramai ~100 org.
junior2 semua sudah pulang ke rumah masing2, tiada lagi suara2 nyaring mjerit2 memanggil member2 dari bawah ke atas, dari atas ke bawah, dari hujung tandas ke hujung dorm.
tiada lagi announcement2 yg menggemakan aspuri. (ke ade lagi??milah??xD)


pada hari yg xde exam, selepas subuh, pagi anda (kita) dimulakan dengan sarapan di aspura (dis is annoying~only dis), makan2, tapau2, kendian...


"jom jalan2 kt luar jom!"


saat melepasi pagar sekolah tanpa perlu hantar kad HIJAU (so memorable~), tanpa perlu berpakaian formal yakni baju sekolah ataupun baju asrama, it is..so... =D


keluar,bukan utk jogging, tp jalan-jalan, makan angin, menghirup udara segar USJ 5 sambil mencuci mata melihat banglo2 yg besar dan utk lebih dramatik, kamera Amalez dan Izzah dieksploitasi utk pose2 ala2 org kaya berumah besar.


kadang2 (selalu la jgk) dikejutkan dengan gong-gong-an si anjing bulldog dan konco2nya dari dlm pagar, rumah si tauke2 cina yg kaya raya.


dan satu2nya rumah yg sentiasa menarik perhatian, ialah rumah di hujung bucu padang sekolah, opposite to it, yg hmpir menyerupai bentuk gereja.
tatkala melewati rumah ini akan bermulalah sesi cerite2 hikayat ttg mitos rumah tersebut. xD


kelas2 form 4 yg kosong menjadi pilihan sbgi port study kerana kesenyapannya dan tiada makhluk bernama lelaki  (less yakni~) yg study di kelas masing-masing.
kelas form 4 tingkat teratas, ats kepada aras form 5.


dan kelas 4 Jabar mjadi sarang the ganges of bapekz esp boss, leha, JM, dan saya.
ahli2 yang lain ade yg study di dorm masing2, ataupon musolla, ataupon gazebo2 indah yg pihak sekolah sediakan.


study di dorm adalah kurg effektif memandangkan ramai penghuni di situ, dgn suasana yg riuh, belum lg dgn mereka yg mbawa hset dan memasang lagu2 dan radio secara berleluasa, dan dan dan...
lebih baik study di kelas. =D






gejala menghafal sambil berlegar2 dalam kelas,


menconteng papan putih sambil mengingat kembali,


mengambil angin dgn duduk termenung sebentar di hujung koridor 4 Biruni,


stok2 makanan yg xputus2 semasa study,


menyanyi lagu "pohon beringin..dahannya rendang..akar berjalur..jejak ke bumi.. hatiku ingin hidup gembira...",
bersama guru vokal: JM the harmony,


dan gejala bermain kamera Izzah,


lantas menjadikan study sesuatu yg tidak memenatkan malah ditunggu2.






dorm hanya tempat tidur dan study time2 hujan turun dgn lebatnye..
(hujan lebat di SAMBEST mampu membanjirkan sesetengah laluan utama, membecakkan tangga sekolah, menumbangkan pasu2 di kaki lima, dan melenjunkan baju sebelum sempat sampai destinasi =.=)


dan satu benda,
aku xigt ape sebab, tapi yg aku ingat, aku ade buat sesuatu yg seperti kain2 yg diikat (mcm langsir2 yg diikat utk org lari dari rumah melalui tingkap)
lalu menjatuhkan ke tingkat bawah (aras bawah diconquer oleh ikhwh),
dan aku pon x igt ape kejadahnye aku buat benda tuh bersama2 boss dan leha.
(nk memomokkan org kah??)


-mode hilg ingatan~~~@_@-


macam2 ragam mase SPM.
ade yg xtidor malam sbb study fizik (xtahu le bezaipo)
isu hangit : pelajar aspuri mintak pelajar aspura belikan burger(dan mknn2 lain) malam2 kt mane nth. menimbulkan isu kerana mereka akn pass away by gate aspuri utk pass mknn2 tsebut.
maka menimbulkan ketidakselesaan terhadap pelajar aspuri, yg berpakaian biasa shja di dalam asrama, baik yg berlegar di sekitar dorm A1:1, musolla, mahupun tandas A1 dan B1.


lain2 isu, lu pikir la sendiri..i xingat~ xD


ape2 pon, itulah kenangan bersama yg kita ada.
kenangan sama2 satu dewan menjawab soalan.
(tetibe teringat ketua pengawas dewan peperiksaan  yg agk 'kamceng' dgn sesetengah pljr perempuan~~~ape2 lah haii..)


semuanye dah ke menara gading sekarang, dah ke negara orang, dah jd  tunangan orang...
(uhuks! terbatuk plak~ =D) 


walau di mana kita berada, jgn lupe dtg iftor alumni tiap2 tahun(ckp org je lebih..haha~)
alumni berusaha sedaya upaya mengekalkan ukhwah antara batch kita, SPM 06, maka sama2 lah  kite membantu dan mengisi borg maklumat diri di web alumni. (pehal la aku promote alumni plak nih)


last but not least,


Sesungguhnya perumpamaan kehidupan duniawi itu hanya seperti air (hujan) yang Kami turunkan dari langit, lalu tumbuhlah tanaman-tanaman bumi dengan subur (kerana air itu), di antaranya ada yang dimakan manusia dan ada yang haiwan ternak. Hingga apabila bumi itu telah sempurna keindahannya, dan berhias, dan pemiliknya mengira bahwa mereka pasti menguasainya(memetik hasilnya), datanglah azab Kami pada waktu malam atau siang, lalu Kami jadikan-nya(tanaman) seperti tanaman yg sudah disabit, seakan-akan belum pernah tumbuh kemarin. Demikianlah Kami menjelaskan tanda-tanda (kekuasaan Kami) kepada orang yang berfikir. AQ 10:24




ja~jumpe lagi insyaAllah!
selamat maju jaya!
hidup SAMBEST!
(dilarang taksub dalam kehidupan xD)
..............................................................................................
dan buat sume candidate SPM 09 especially buat kuya:


Dan katakanlah: "Bekerjalah kamu! Maka Allah, Rasul-Nya dan orang-orang yang beriman akan menilai pekerjaanmu itu. Dan kamu akan dikembalikan kepada Tuhan yang mengetahui yang ghaib dan nyata, lalu diberitahukan-Nya kepadamu apa-apa yang telah kamu kerjakan". AQ 9:105


berusahalah sedaya upaya ko, Allah akn tgk apa yg kau kerjakan result itu sudah ada dlm pengetahuanNya.
keredhaan Allah yg kita cari dlm hidup ni, bukan kecemerlangan exam semata2.
walau ape pon ko dapat, i'm always be ur dearest sis dan kite tetap hamba kepada Allah Taala.



hi5
All the best kuya!

11 comments:

Anonymous said...

fuh,kuat ingatan btol la akk ni.sy igt nk bwt gini gk,mengimbau kngn spm08 tp apekn daya,lemah daya igtn cket.hanya mmpu meletakkan gmbr2 je.hehe

*sdg rest dr bku thorax.50 pages to go.haha*

musegalo said...

nostalgik gile..

menjadi diriku said...

waaaaaaa
bestnye ade kakak cam em!!!
jeles sama kuya..hehe

all the best kuya!

nuruliman said...

kuya, pekse leklok(igt blog kuya ke ape an)

n kepada adikku, acid, kejo yob kejo...

hahaha..kepada em, jom pose...

ape eh aku nye memori skola??
hahahaha...

gaduh ngan dak laki, sebelum SPM bermaapan sambil makan Domino pizza dlm kelas...
aku dtg nk mintak maap la kunun,
aku:weh, mintak maap la psl dulu
diorng:weh,ko dah order belum pizza

masalah la... kalo aku ade poket magik doraemon an, aku nk blk jap zaman aku skola...dimana aku tgk muka mak ayah aku tiap2 hari.
jadi pengawas jaga pagar tapi hari2 lambat kene ketuk ketampi pastu g jaga pagar.

(aku bukan budak asrama tapi aku rase memori dia sama naik ngan dak asrama n anak2 aku nanti, xyahla masuk asrama sbb mak kome xmasuk asrama...huahuahuahuahauhau)

jajaja..sekian celoteh aku...
sorry em, pjg2.hahahahaha
(aku bosan la)

[fathiyyah] said...

uishhh,,,untungnya em sbb dpt komen panjaaang dr iman.
iman, fathy nk jugak.. plzzzz... hehe

em, agaknya kan nnt lepas dh grad, ko mesti tulis banyak jugak pasal kenangan kat cairo pulak kan

n konpem punya la, nama aku paling banyak ko sebut.haha(perasan :D)

apa pun, enjoy reading this, bukan senang nk bc entry panjang dr cik amanina .

lol

jgn cubit aku! sakitt aaaa(tiba2)

hehe

amaninast said...

fatty: perasan~!! xD

iman: man, ko komeng r pnjg2 kt blog fatty plak..keh3~~~sian die..xD zmn sekolah memang best pon man, kene denda depan pagar pon suke jgk..tp dok asrama lagi feel kesekolahannye..hahahah~~

menjadi diriku: sape ha ni...=D

ihsaan: sgt~~lain sekolah lain ceritenye..huhu3

dila: benda best mesti diingat..wpon xigt akn diingat2 jgk..bace buku 2x

Mohd Firdaus bin Shafie said...

ble em nk jemput ak mkn nasi minyak~

emhoho said...

BUKAN AKU YG BTUNANG, HARAP MAKLUM =.=

Sharifah Syahirah TSM said...

ak br bce seyh..

hohoho~
jerit announcement tu adelah latihan vokal spaya suara jdi kuat.
cube hang prektis, mesti jdi nnti..
ahaha..

ak suke stdy ats pokok kat ampaian!!

amaninast said...

ni milah ke chep nih..=.=

ambui ko milah, pegi mane2 pon aku nampak ko..mcm penunggu sambest~~hahahha,,,

time spm xstat agi, aku suke study kt aras dua, hujung koridor tu ade meja2 kt luar bilik komputer, duduk kt atas meja tu smbil usha keta2 cikgu kuar dari skola..angin fresh2 belake,huuuu...bes gile~

cama said...

adeh..lwk2 la konangan kek skulah dlu..kalo cito mmg x abeh la jang 7ari7mlm..mmg best bilo skulah dikelilingi umah baglo bosa2..bulih amek idea nk wat future umah nnt..ngeh3..(aku suke umah yg kat ujung jln yg dkt2 ngan MPSJ.umah cam kayu2 ala2 klasik gitew.sekian)kui3 :D