16 October 2009

esok raya ( idontmeandeepavali)

dan siang tadi aku sempat berbual secara maya dgn seorg member sekolah tentang salah satu harta benda aku.
menyentuh isu matang x matang, perkara ni dah terlintas sejak aku mule jejak kaki di mesir utk tahun yg baru ini.

teringat tahun lepas.

tahun sebelumnya.
tahun sebelumnya.
dan sebelumnya.
dan dan dan...

aku teringat mase aku form 5, ak rase aku dah cukup matang.

dan bile aku naik tahun 1, ak rase lebih matang sbb da reti masak pdhl bile balik msia xmasuk dapur pon.

naik 2nd year, ak rase lebih matang kerana mengenal tarbiyyah.

masuk tahun 3, aku melihat tahun2 yg sudah sebagai tahun2 yg x matang sebenarnya, ak masih belum pandai masak sebenarnye wpon aku kate iye.

lalu aku membuat konklusi, bahawa setiap tahun, aku akn rasa aku sudah cukup matang, sedang aku sebenarnye xmatang pon.

setiap tahun kita akn melihat 
tahun sebelumnya sebagai tahun yg x matang, 
dan merasakan tahun ini kita sudah cukup matang.

justeru, aku me'rubbish'kan perasaan PERASAN matang itu jauh2.

ujian2 dalam hidup aku masih belum cukup utk mengatakan aku matang dan rasional dlm mbuat keputusan.
hidup aku masih terlalu simple.

BELAJAR, dan JAGA DIRI BEK2.

emosi ak masih belum bermain.
fikiran aku masih xligat mencari resolusi.
suara aku masih xkuat utk bercakap.
ekspresi aku masih xbermain mimik(muka).
jasad aku, masih x bgerak jauh.

malaysia is a healing process.
sehari-harian bersama budak sekolah rendah berumur 10 thn, bermain pipinya yg tembam dan tidur bersama saban malam, main game same2, bersihkan karpet same2, makan duduk sebelah2,memberinya amaran awal tanda2 kemarahan org tua(mandi cepat, nt ayh marah), meleraikan pergaduhan antaranya dgn budak yg tgh nk amik SPM, duduk seat belakang sekali dalam Avanza berdua, menggelakkn pacat yg melekat di pahanye, menangkap gmbr2 aksi2 bukan uk tontonan umum beliau,solat jemaah bersamanya, etc..

bermain bersama hamster dan ikan keli dan talapia dan koi dan memot,
everything is like, back to natural.
semuanya fitrah.
alam.
kanak2 yg suci.
pohon yg hijau.
fresh air.(susah nk jumpe kt mesir)
bunyi air menderu jatuh.
bunyi ikan melompat.
bunyi hamster merengek.
bunyi kucing mintk mknn.(this is quite annoying)
bunyi adik memanggil kakak dgn soft, respect, n humble.
suara ibu memanggil anak.
bunyi kanak2 bermain terjerit2 di luar.

ak rindu malaysia.huhu
menjadi sebahagian dari dunia kanak2 amat best dan meneutralkan rasa ingin mjadi cool dan macho dan proud of ownself dan perasan matang dan elegant dan well-respected dan rebellious.
ak dh xkesh dgn semua tu.

skrg ak rse cm nk tido.
esok raya PERUBATAN kt arma kol 8am.

selamat hari raya!!

9 comments:

Sharifah Syahirah TSM said...

em ayat akhir tu..
adakah bermaksud anda tidak mahu "macho" lagi.. (@-@)
huhu..
xpe..janji em bahagia (ecehhh)
jom raya!

eh jap..
im totally agree with u..
dulu mase drjh 5, rase matang,
xsabar nak naik drjh 6 yg konon2 matang...padahal mentah giler..
bila naik f1 rase x matang sbb jd batch plg muda, konon2 f2 nnt dh matang...bla..bla..smpai f5...
smpai la thn 1, 2 dan 3...

pikir balik, habis thn 6 pun rase blom cukup matang...
matang tu luassss...
panjang.....
unlimited kot....
makin kita tua, makin kita rasa yg kita ni belum cukup matang.....
byk lagi yg perlu diperbaiki...
jom kita berpesan-pesan satu sama lain...hoho!

ohh..sgt la pjg komenku.
patut buat entry sendiri je.

em, org lain pikir cm kita gak x?
ke kite je yg still sama?

semoga em terus mencintai warna putih!

mohd hazwan bin mohd salleh said...

umpama rama2 yg tidur dlm kepompong.jika ia dibuka sebelum masanya,pasti ia terbng sambil mnunggu mati.

kematngn tidak harus muncul secara paksaan.kerana takut ianya akan rosak dan bersifat sementara.

experience is the best teacher rite?!

erk..xpe kot org yg maseh x matang komen pasal kematangan.

amaninast said...

chep: bukan sye xnk mjadi macho lg chep, cume sye dh kurg kesah.huhuhu..walau ape pon blaku chep, org akn ttp kate kite macho chep.keh3!!

hazu: nk tggu smpi matang baru boleh komen, bjanggut le si kucing..huhu.. setiap hari belajar dan belajar(medic =.=)

nuruliman said...

aku suke bile org kate: just go with the flow.

bagi aku, matang itu bermaksud apabila kau pernah gagal dan kau bangun semula dari kegagalan. Mengambil pengajaran dan berusaha untuk yang lebih baik.

(masuk ke tajuk aku ni.hoho)

nabil alhanis said...

matang mengikut peringkat umur..sabarlh menanti peringkat seterusnya..
'janganlah mati baru nk matang(briman)'
-kalam bdk x matang-

Anisah Shamilah MS said...

ohoho...

cool la..sependapat!
ana pon dah x larat nk pikir psl mtg, ayu, cool n macho..
yg pasti tiap2 hari adlh proses memperbaiki diri, kan?

n yg pastinya juga, ko x macho la pkai handbag...hehehe..terkezut la sume org.. >.<

nuruliman said...

even though appearance' quite important, i do believe that if we show our true colors, anything else doesnt matters la. hahaha..

it isnt about being cool or being praised or stuffs but as long as we comfortable with ourselves, just go on with the routines.

people always has this kind of thought: am i matured enough or something like that but actually, like our friend stated above, we have different stages of maturity.

As we go onto the next level, we will changed differently, as we grow older, we tend to have different thought. hoho

so, to me. be yourself and live your life happily..but dont you ever cross the line of Islam. because without it, you will lose your coolness and maturity.

haha(buang tebiat aku mlm ni..speaking la plak...jgn mare em)

amaninast said...

milah: perubahan bermula dari lgkh yg ptame. handbag tu kire lgkh ptame r tuh.ho4~

iman: ko mmg plg slumber klo pasal appearance man. tp btol, we have diff stages of maturity. mgkn time kite f5, kte dh cukup mtg sebagai seorg student f5, dan mse kite dh smkn berusia,eg: thun 2, kite dh cukup mtg utk seorg student 2nd year tp bukan 3rd year. same2 r kite mcapai level maturity pd stages2 yg kite akn hadapi..=D

nabil: btol tuh..

Muhamad.Nur.Farhan said...

manusia matang adalah manusia yang mampu mengaitkan kehidupannya, dengan akhiratnya.

Manusia yang faham begini, kalau dia tersilap di atas dunia ini, melakukan kesalahan, berbuat dosa, tergelincir dalam maksiat, maka dia akan bersegera untuk bergerak pulang ke jalan yang sebenar. Kerana dia faham, dia akan kembali kepada siapa.

Dari kefahaman inilah, akan munculnya segala kekuatan, keseriusan untuk hidup, dan kesungguhan dalam pekerjaan.