12 June 2009

# cairo u # mounira

kelu

malam kejadian

ak bangun dari tido(akibat mbaca buku anat) utk wash-up b4 tdo semula dgn proper.
smpi di bilik bond, bond tbe2 menyapa,

"ko tw Em, ade senior accident? etc etc... ade yg kate sorg meninggal, tp xbrani nk ckp."

dlm hati aku yg separa sedar dan bimbang,

' takkan la kot.., ya Allah selamatkan senior2 aku..'

.........................................................................................................................

esoknye,
pagi2 b4 oral anat, kak Nas buat pengumuman di depan kelas.

"tau kan semalam etc etc etc.... mintak sedekahkan alFatihah buat arwah Ammar Zulkifli, and lepas zohor nanti akn diadakan solat jenazah di ARMA, harap dapat hadir la kan, at least, sebagai sumbangan terakhir kite buat allayarham.."

ak tersentak.
sempat aku m'detect beberape pelajar akhawat mengalir air mata mereka.
betol2 terjadi rupenye.
tumpuan ke arah oral anat terlari.
ak xmampu nk bace buku lagi, ak hanye bersoal jawab dgn huda dan bond.
sekadar amik syarat usaha sebelum exam. dan oral ku kali ini lebih byk lobang jawapan dari tahun lepas, tp ntah nape ak xkesah dan xbimbang. doakan oral ak!

balik dari U, ak smpi rumah lebih awal dr yg lain.
terus aku mcapai laptop yg sedia terbuka, dan mcari sbyk info ttg berite tsebut.
web Perubatan

xlama kemudian cama balik. dan kami meminta link dr ijud utk melihat gmbr arwah.
sah.
mmg abg ni yg kami bygkn.
slalu tserempak dgnnya on the way ke U.
sgt2 sungguh tak sangka..
terasa ajal itu sgt dekat dgn kita. sgt dekat.

dr blog ke blog kami menyelongkar.

antara dua

harakatul inqaaz
dan mcm2 blog lagi dari blog mereka.

dan akhirnya ke blog arwah sendiri

...........................................................................................................................

jenazah selesai disolatkan.
mcm2 update dan cerita yg aku dgr dr akk2 senior.

terlintas di fikiran ak, kali terakhir ak melihat wajah mayyit, mase aku form 5.
mendiang nenek.
sayang, ak xdpt nk solatkan nenek.
dan kerana itu aku masih terkilan smpi skrg.
sbb nenek bukan Islam.

jenazah arwah abg Ammar, dalam keranda.
kmi cuma memandang dari jauh.
........................................................................................................................

ak yakin sume ikhwah akhawat mesir, sumenye buat solat hajat dan bacaan yasin utk arwah.
inbox masing2 penuh dgn update terkini dari yahoo group Perubatan ttg kondisi 2 lg ikhwah yg berada di hospital Universiti.
dan kata2 semangat dan tzkrh dr kwn2 yg lain.

dan terkini, update di tgh malam yg sempat ak jumpe dr blog fatty, dan melompat ke blog senior.

semoga arwah ditempatkan di kalangan hamba2Mu yg kau redhai ya Rabb..
alfatihah..

"Jiwa mereka yang hangat cintanya mencari akhirat. Laksana anak-anak akhirat... melihat dunia dari jendela akhirat."
[Ammar Zul, kalam_puncak]


No comments: