20 June 2009

# berfaedah # mesir

Duit


rubu3

nuss

ni higher resolution for genih = (














Seorang student oversea mdapat biasiswa kire2 RM1480 utk hidup sebulan.

Didarab dgn ahli beit seramai 5 org misalannye, satu rumah seolah2 mempunyai seorang bapa yg bergaji RM7400 sebulan.

Perbelanjaan barang dapur, hnye mencecah RM300 sebulan, gara2 barangan di Tanah Arab yg agak murah, dan kanak2 yg xmakan banyak.=D

Cume mungkin kadang2 bil elektrik yg mencekik leher, akibat pgunaan komputer riba yg bterusan, ade la dlm RM250 sebulan.

Bil air yg FREE, mungkin kerana Sg. Nil yg diberkati, dan tambahan utk bil gas bagi rumah yg tidak mgunakan perkhidmatan ambubah, xsampai RM12 sebulan.

Sewa rumah yg berbeza2, ada yg murah ade yg mahal.
Ade la dlm...RM1010 sebulan.

7400
-1010
-12
-250
-300
=RM5828

Let say lah, perbelanjaan peribadi utk setiap org, tmasuk topup, evoiz, Voip, dll,
=250 x 5
=RM1250

5828-1250=4578

Masih berbaki RM4578 dlm satu rumah.
cukup utk gaji seorang pegawai di Msia yang menanggung 6 org ahli dlm keluargenye.

RM 4578/5 org x beberapa bulan elaun masuk - duit tiket balik msia = rasenye byk lg berlebih.
sempat bjalan ke Europe lg agknye.

Justeru, sye menasihatkan agar rakan2 jgnlah terlalu membazir membeli bnde2 yg xperlu.
Terutamanya musim2 nk balik Msia ni, mcm2 diborongnye kt Asfour, Hussein, dan lagi advance di Alex.
(Atabah...? xD)

Ape kate kalian simpan duit tu utk masa hadapan, atau belanja kawan, atau bawa ke Msia dan belanja ibu ayah, adik beradik dan rakan2 kalian.
Pahala menggembirakan hati manusia insyaAllah bersama kalian.

Sebaik2 saluran adalah Infaq fi sabilillah.



3. (yaitu) mereka yang beriman kepada yang ghaib, yang mendirikan shalat, dan menafkahkan sebagian rezki yang Kami anugerahkan kepada mereka, (QS. 2:3)

15 comments:

[fathiyyah] said...

menarik! lawo amik gambo duit.ko pakai kamera dslr ke wei?

tak sangka,kaya jugak budak2 medik mesir ni em..
betul kata em,kena infaq banyak2 duit utk benda2 lain yg lebih bepekdah

bukannya sehelai skirt sebulan..
kaaaan em?

haha

amaninast said...

haahahahaha~~
byk la ko dslr..
wiki suddeh..
bukan senang nk nmpk duit mesir lawa cmni.. ^^

haah T, skirt sebulan sekali..aww~~
xD
bukan i...

[amiza malik] said...

hoho.apsal aku nye duit bakinya tak mcm kire2 ko..
haih mana pergi duit aku?
hehe..tak rsa kaya pun...

weyh sapa sebulan satu skirt?aku tahun ni soping bj pun tak lagie..

muskel gak mana pegi duet ni..selit bwh tilam pastuh lupa ka?

ahahah

Mohd Firdaus bin Shafie said...

ade insan di timur jauh makan megi je skrg ni
sabar2

amaninast said...

ayuamigos:
itu aku xtolak duit tiket gi eire+belanje2 kt sane. ditambah dgn pbelanjaan lain2, cm smbutan besday huda nikpa yg mahal gile korg makan tu(XD)..dan lain2 yg 'you know what'..=D
org tu,hahaha~ ade la..

doshar: sabo eh..ktrg lg kesian, xdek maggi pon..indomee ade la..cama suke benor =D

itzz g0oddd!! said...

em doshar poyo je.
senarnye die kaya cume die ni kedekut giler..
ak tgk kat blog kawan die siap leh2 jalan2 kat jepun tu.sampai daki gunung lagi..kan2 doshar...

amaninast said...

amboiii....
ye r, petronas, otak emas, kne r elaun byk kn3?

huda said...

keh3
haah aku pon rase cxam x kaye gak
dah asek makan lua,sikit2 cookdoor delivery.dasat2
sebbek ko ingatkan.aku pon ta byar lg duet makan besdei ritu :D

amaninast said...

Tw xpe. Delivery mmanjg. Cookdoor la,pyramid la,nasik yaman la.smpi org keje nasi yaman 2 bole teka yg tepon tu dk msia. XD

Jeles ak korg mkn besar xD. Rye cine pn blm ag dh mkn besar.

Noor Asyila said...

haha..lagi2 musim exam ni.delivery je memanjang.

em ni kan pantang sket ngan delivery ni kan emmm??haha..

xpe2,thn dpn,jimatkan lagi duet.thn ni tk beli baju lgsg.waah!hebat3..haha

musegalo said...

banyak jugak elaun..
simpan la untuk kegunaan masa depan..

sharifah shifaa al-shahab said...

em!patot sgtlah kowg blanje rkn2 d msia ney..tmbh2 anak2 yg t'chenta kan mama kan??hahha. =P (kaye ahh korg.ckup dah nk wat kenduri kawen. =P)

amaninast said...

syila: haha~ak mmg pantang..xD

ihsan: simpan gi wt umrah baguih la tu =D

shifaa: patutnye kaye la shifaa tp klo dh bjalan sakan g UK Ire jdk miskin balik la ktrg..klo yg jalan dlm mesir tu mmg kaye btol dorg..
dh bole wt mjls kawen dh..xD

Anisah Shamilah MS said...

em,
ak rse kan ko layak jdi ajk utk bhgian duit2 ni la thn depan,
dah byk pngalaman..
siap wat duit palsu lgi...

yup2..
teringt zaidatul husna ckp psl ulama' yg bhgikan duit dia pd 3..
1/3 -kegunaan sndiri
1/3 -sedekah kan
1/3 - x ingt...

berhati2 berbelanja ek.

amaninast said...

ish milah, ko mengantoikan kegiatan haram aku. xD

lg 1/3-simpan kot xsilap