07 April 2009

# berfaedah # daily

promote 3

sile klik tajuk post utk smpi kpd post yg sye maksudkn.

sye menanti2kan apekah lg yg iman nk smpikan dlm tajuk yg berat ini. dan...tup! MySpace

part 3 inilah yg memang sye sering buat.
sye benci couple.
tp kwn2 sye couple.
bile saye kate kwn2, bukan hanye kwn2 di mesir.
kwn2 sye di msia pon ade.
kwn2 sye yg dr kecil sye kenal, semuanye couple.
dan mereka slalu cerita masalah mereka pd saye.
dan saye hnye mampu mdengar, mberi saranan, dan sye xbg galakan pd mereka.
tp sye tak cube menarik mereka ke arh kebaikn dgn bsungguh2.
sye hnye biarkn.

untuk menyuruh mereka clash, bukan senang.
mereka bukan skolah agame.
mereka cume sekolah harian biase.
dan mereka tak byk peluang untuk dpt tarbiyah.
tp sye sayang mereka lebih lg.
semoge Allah tolg sye.

satu mase dulu, islam jd main stream. arus perdana.
mjadi bnde yg diterima umum.
sape yg x islam tu,pelik pd pandangan manusia.
masing2 berbangga dan mengaku mereka itu islam.

zmn sekarang, islam bukan lg main stream.
contoh tdekat bg kite slaku young adulthood(bukan teenagers lg), couple.
couple mjadi 1 bnde yg dterima umum.
sape yg xcouple, xde pkwe atau makwe, pelik pd pndgn manusia.
masing2 berbangge mpamerkan bf or gf msg2.
(sye cume mganti pkataan =D)

sye nk jd manusia bgune.
sye nk jd seorg sahabat sebenar.
sye xmahu jd manusia yg bmuke2.
dan sye xmahu jdk baik sorg2.
sye nk sume org same2 jd baik.
same2 reunion di syurga.
bukan di mid valley ataupon mane2 hotel.

menjadi baik memerlukan pendidikan yg bterusan.
pendidikan=tarbiyah.
tarbiyah bukan utk sorg.
tarbiyah utk semua.
tarbiyah bukan hnye utk budak skola agame.
tarbiyah bukan hnye utk student di mesir dan jordan.
dan plg penting,
the first person you want to tarbiyah and dakwah is urself.

mengenangkn kate2 seorg sisters,
"kite xpyh jauh2 susah2 nk compare bdk medic mesir dgn budak medic ngre2 lain(yg bukan ngre islm) as russia n others, cukup dgn penulisan blog, dah nmpk ketare pbezaan mereka dgn kite"

mereka susah dpt tarbiyah, dan bile mereka dpt, tarbiyah itu menhantui segenap aspek kehidupan mereka.
mereka lebih menghargai islam, sedang kite lalai dgn nikmat islam yg kite dpt.
sye kagum dgn mereka, dan sye hrp sye dpt jumpe mereka di msia, bkongsi cerita mereka di sana.

MySpace
sye xmampu belayar sendirian dlm smpn yg kecil di lautan yg mganas.
sye perlukan sahabat, utk sama2 mengemudi bahtera penyelamat, menuju destinasi yg kita rindukan.

6 comments:

Anisah Shamilah MS said...

i'm impressed wif dis post..
dah jdi ank murid iman ke?
keep up ur good work em!

ak smkin buntu nk mnulis...
moga thabat em...

itzz g0oddd!! said...

aku setuju ngan ko em...
sekarang ni ape yang paling penting kita penuhkan ilmu di dada.
kemudian apabila waktu dah sesuai baru kita fikirkan..

nuruliman said...

mak aku kate, penyelesian terbaik ialah berada dalam sistem tarbiyah.
hati dekat dengan Tuhan.
ade sahabat untuk muhasabah.
xde mase nak pikir 'bende' xpatut..

jodoh ni, Allah tetapkan.
bukan nak kate xyah cari,
couple lagilah jangan.
cume kalo rase 'jodoh dah sampai',
halalkanlah semua bende..

bile org mengumpat kita,dalam hal ni,
bukan kita dapat pahala, tapi dpt dosa, sbb kita bagi ruang kt org untuk mengumpat.

hmmm.
aku malas nk ckp pjg2
menyampah pulak org.
masing2 belaja agama
masing2 seorang islam.

ada dua jalan,
pilihlah jalan ke syurga...

hoho...dh jadi pt 3.5 lak kt sini..hoho

amaninast said...

milah: lek r mil2.. haha~bole gk jdk ank murid iman,hr tu dh jdk rkn bai'ah eire~keh3!

ijud: study rjin2 jud..kekalkn mumtaz ko..haha~jgn asek tgk korea je..

iman:mekasey! thnx jwbkn ape ak ptt buat.. jdk part 3.5 kt blog ak!

asilah said...

salam em

entry yg manthop!!!!
sgt tersntuh bila bc..
tq em..

smg thabat...
ameen ya Rabb

[amiza malik] said...

sisters,
u'll never walk alone[cm nama blog faiz la plak]

mardhatillah ensha allah