02 April 2009

# berfaedah # cairo u

BLS-baru la seronok

klas BLS semakin menarik.
mggu pertama awal kemunculannye, kami belajar ttg CPR.
mggu kedua, cmne nk handle patient yg accident, immobilization,straining,etc.
mggu ketige,yakni mggu ni, kami belajar cmne nk wt intravenous cannulation.

keadaan di bilik pelajar pompn agk huru hara dan busy sdkt, memandangkn sume eager tp dlm mase yg same doktor xkac bkerumun ramai2 lebih dr 10 org.
maka 10 org diminta ke kelas bdk lelaki, tp pljr laki msih blom hbs buat lg,
maka 10 org td pon pth baliik ke kelas pompn,
malangnye doktor m'halau' mereka ke kelas lelaki semula, smbl menyuruh mereka "follow me". hanya 7 out of 10 yg follow kerana lg tige menyelinap masuk ke kelas pompn blk dan doktor xpasan.

Cerita 7budak msia

suasana di kls lg 1 lbh tenteram.
mgkn sbb ramai dk laki yg xdtg,ditambah pula mereka tak berebut2,cool, dan aman damai. akhirnye tibe giliran budak bertujuh.
doktor mereka juga cool dan sgt tenang dan professional(doktor CPR kmi).
kami diajar steps yg berlainan dgn yg diajar di kelas pompn.
2 point baru yg kami dpt, stretch the skin ke arh kite b4 introduce needles, supaya veins lg senang nmpk, dan stretch skin ke arh patient mase nk ...mase nk....almk xigt. (=D)
dan kmi dpt extra info psl injection intramuscular.
kne perpendicular, and cmne nk make sure kite inject tu btol2 dkt muscles, bukan dkt veins or arteries.
kalo gluteal region, upper lateral 1/4, kalo kt deltoid, kne pgg deltoid tuh. dan lain2...

mmg rugi sape xdtg. sbb mmg sume dpt peluang nk buat.(kecuali mggu lepas sbb mase xcukop,klo x msti sume dpt wt)
sistem mesir mgkn masih lame,tp mereka cube berubah.
perubahan kne seiring, xboleh la sblh pihak je.
student juge perlu berubah.
lebih professional dan rajin.
professional dr sume aspek.
pakaian, cara ckp, akhlak, attitude, commitment, cara menyuarakan pendapat, pembahagian masa, bersederhana, dll.
hakikatnye,tu sume ape yg Islam dh ajarkan pd kite.
wallahualam...

15 comments:

cairoboy said...

'hanya 7 out of 10 yg follow kerana lg tige menyelinap masuk ke kelas pompn blk dan doktor xpasan'

aku pelik aa dgn 3 org budak tu??

mngapa perlu seludup masuk blk dlm kelas korg,kalau dh tu amanah doktor...kalau aku,aku pergi je klas laki tu,bukan niat nk mncapub,sbb nk blaja...

pelik aa kdg2 dak2 cmni ni..

haih...

btw,it just an opinion..

tol,kate ijud,dak2 kita MALU X BERTEMPAT!!

itzz g0oddd!! said...

em ak setuju ngan ko.kite asik nak kan perubahan kat mesir ni.tp kite xnak berubah.so kite perlukan REFORMASI kat dalam diri kite...

tp basic life support memang best!!!

antiannoyg said...

ape pasal ngn budak cairo boy tu emo plak ktcni?tuduh org len mencapub malu xbtempat..annoying aa.cermin aa dr dl.kls dak pompuan last2 da xbyk org pon..tu pon nk jd isu besa.

cairoboy said...

erk,aku emo ke??haha...

laa terasa ke??sori aa kak...x niat nk buat keco pun..mmg dh tu hakikat yg ade depan mata...nak nafikan buat ape..

sori kalau cm membangkitkan isu yg kecil ni..

maalish...no hard feeling..

chill2,esok nk exam..sabo2..

itzz g0oddd!! said...

dah2 rileks..bende kecik je pun..yang penting.. JANGAN MALU TAK BERTEMPAT.LETAKKAN TEMPAT PADA HAKNYA...ITU JE..

Kesian em..blog die menjadi gelanggang perdebatan...

nnti kite buka gelanggang nak em.mesti ramai nak join..sorg kene byr segenih...

musegalo said...

hm..
len kali meh la beramai ramai datang kelas ni..
memang rugi sape x datang..

p/s : bedebat la korang..asalkan korang sume bahagie..

princess said...

ye sile la dtg kelas dan jgn ponteng w.pn xde mood gle nk g kelas..kdg2 mne tau ttbe kat klas kte dpt mood or mse xde mood tula yg paham gle subj tu.. :D

~sye sudh berhenti ponteng kelas bile xde mood..~

yeay bls best!!

amaninast said...

Woops..asal bdebat time ak tdo?! =.=

xpe la,3org 2 skdr tmbhn crite..sbb ble da blk kls pmpn,sume tgh stadi.asalkn sume dpt buat =)

mggu dpn blaja ape lak ye..

princess said...

hehe..spe suro ko tdo.. :D

amaninast said...

ak tw la ko bgn kol 3 huden..keh3~

wani mangat said...

ap yg bdebat2 ni em.ak mls nk bce komen.haha sj singgah sedekah sbjik~

princess said...

erk..jgn r kecoh aku bgun kol 3 cik nina..kihkih.. :D
aku tdo cm baby..kol 9.30 dh lggr2 meja dah..kol 10 dah peluk teddy bear..huahuahau..

u know me... said...

to budak tanjong:
sila sebutkan macam mana malu yang bertempat...
"JANGAN MALU TAK BERTEMPAT.LETAKKAN TEMPAT PADA HAKNYA...ITU JE.."

jgn sekadar mengomen sahaja tanpa mempraktikkan ape y dikomen..
hayati surah al-baqarah ayat 44
(lebih kurangla..)
peringatan buat diri sendiri juga~~

Anisah Shamilah MS said...

ak kesian tgk teha kna marah dpn2 ngan cikgu..
x blh nk tlg pape..

teringt hadith psl malu...
hhmm...no comment lgi psl malu.

Noor Asyila said...

BLS yg besh!! terpinga2 nape tibe2 dr marah teha tu.terkejut.tataw ape cite senanye.huhu