27 April 2009

promote kurma!

10:47 PM 7 Comments
dicopy paste ats arahan yuyu amigos..=D

salam aleyk...
wah wah..ramainya orang dah dapat tiket! semuanya macam tak sabar-sabar nak pulang ke malaysia..tapi kenapa nampak mcm runsing semacam je?

apa?


tak tahu nak bawa balik buah tangan apa?

jangan risau...ada penyelesaiannya :D

sukactita dimaklumkan bahawa tempahan kurma sudah dibuka sekarang. berikut merupakan butiran mengenai kurma-kurma yang boleh dibawa pulang sebagai tanda ingatan mesra kepada kaum keluarga dan sanak saudara:




kurma biasa 1kg : LE 15




kurma badam 500g : LE 15



kurma coklat 500g : LE 14


pek luxury [kotaknya lebih bergaya dan sesuai dijadikan cenderahati]



kurma biasa luxury 750g : LE 17





kurma badam luxury 24biji : LE 15






sebarang tempahan boleh dibuat kepada

ayu amiza abdul malik melalui
emailkan ke cool_maison@yahoo.com
tinggalkan offline YM msg ke starfiey
sms ke +20113241552

bagi ikhwah, boleh rujuk kepada mohd hazwan mohd salleh
YM hazu_89
+20113303813

adik2 tahun 1 kontek raihana ye!
+20119162495
YM imanraihan_24



tempahan dibuka sehingga tarikh written exam cairo u.
unt mengelakkan keserabutan.
ape2hal call la, kite deal!

sekian,sape nk tempah??!

25 April 2009

tertekan

1:38 PM 10 Comments
heno baring2 kemengantokan di ats katilnye.
die usha handsetnye.
name pkcik P tertera.

"eh,sape call sape nih, xdek butang utk answer pon",bisik2 dlm hati.

kemudian pkcik P matikan call.
mknenye heno la yg ter'call' pkcikP,bukan pkck P call beliau.

xlme kendian, pkcikP call semula.
heno pon jawab.

"ha farhana, kenapa call pkcik tadi..??"
"oo pkcik,saye tertekan tadi.."
"oo..biaselah tu..student tertekan..."
'....???' (dlm hti bingung sbntr..)
"pkcik time student dulu pon slalu je tertekan.."
"haah..skrg pon byk exm pkck.." (heno m'cover)
"hmm..xpe lah..belajar btol2 ye..klo tertekan lg call pakcik"
"baik pkcik..=D"

talian dimatikan.
.........................................................................................................................................................

pkcikP=kwn ayh heno merangkp slh sorg pkcik embassy di Mesir.
peristiwa ini blaku mase zaman fustat dahulu..=D

respon bile heno cerite balik kepada kami:

amal--2x heno repeat cerite tp amal masih xgelak2. 15 minit kendian barula amal gelak guling2.
em,teng-- gelak dgn pnts smpi sakit perut sejurus slps dialog pkcik fuad.


22 April 2009

muntij

3:41 AM 0 Comments
medan fikir itu lebih luas dari medan cakap.
medan cakap itu lebih luas dari medan amal.
medan amal itu lebih luas dari medan jihad.
dan medan jihad itu lebih luas dari medan muntij.

fikir > cakap > amal > jihad > muntij.

xsemua bnda kite fikir kita dpt ckp.
xsemua bnde yg kite cakap kite dpt amalkn.
xsemua amal yg kite lakukan, we do it all out.
xsemua jihad yg kite lakukan, adalah efficient dan mcapai target.

muntij itu, kite gune source yg minima tp mcapai hasil yg maksima dan matlamat yg dkehendaki.

وَجَاهِدُوا فِي اللَّهِ حَقَّ جِهَادِهِ ۚ
هُوَ اجْتَبَاكُمْ وَمَا جَعَلَ عَلَيْكُمْ فِي الدِّينِ مِنْ حَرَجٍ ۚ
مِلَّةَ أَبِيكُمْ إِبْرَاهِيمَ ۚ
هُوَ سَمَّاكُمُ الْمُسْلِمِينَ مِنْ قَبْلُ وَفِي هَٰذَا لِيَكُونَ الرَّسُولُ شَهِيدًا عَلَيْكُمْ وَتَكُونُوا شُهَدَاءَ عَلَى النَّاسِ ۚ فَأَقِيمُوا الصَّلَاةَ وَآتُوا الزَّكَاةَ وَاعْتَصِمُوا بِاللَّهِ هُوَ مَوْلَاكُمْ ۖ
فَنِعْمَ الْمَوْلَىٰ وَنِعْمَ النَّصِيرُ


Dan berjihadlah kamu pada jalan Allah dengan jihad yang sebenar-benarnya
Dialah yang memilih kamu (untuk mengerjakan suruhan agamanya) dan Dia tidak menjadikan kamu menanggung sesuatu keberatan dan susah payah dalam perkara agama,
agama bapa kamu Ibrahim.
Dia menamakan kamu: Orang-orang Islam semenjak dahulu dan di dalam (Al-Quran) ini, supaya Rasulullah (Muhammad) menjadi saksi yang menerangkan kebenaran perbuatan kamu dan supaya kamu pula layak menjadi orang-orang yang memberi keterangan kepada umat manusia (tentang yang benar dan yang salah).
Oleh itu, dirikanlah sembahyang dan berilah zakat, serta berpegang teguhlah kamu kepada Allah! Dialah Pelindung kamu.
Maka (Allah yang demikian sifatNya) Dialah sahaja sebaik-baik Pelindung dan sebaik-baik Pemberi pertolongan.


jihad yg sebenar2nya = jihad yg muntij.
yg mcapai target.
yg efficient, hit the target, tnpe source yg byk.
itu prinsip yg Islam ajarkan pd kita.
eg dlm study:

adkh kite bljr sesuke suki hati kite,atau ade silibus di tgn kite?
mane yg dh bace,tick-kan.
mane yg xpenting, xperlu la bace, cukop skdr pemahaman sndiri..
xperlu la jdk budak baik bace semuanya..(believe it or not, its true)
masa perlu dirancang.
berape hari lg nk exm.
klo lg smggu,ade 7 tajuk, mknenye satu hari kne hbskn satu tajuk.

kmbali kpd agenda mbasahkan hati.

dan bjihadlah kamu dgn sbnr2 jihad.
Dia yg memilih kamu. Dia tidak menjadikan kesukaran utkmu dlm agama.

dari klgn malaikat, Allah muliakan malaikat Jibril utk menyampaikn wahyu kpd rasul2nya.
dan dari kalangan manusia, Allah pilih rasul2 nya utk menyampaikan wahyunya.
dan skrg, Rasul dh xde.
adkh risalahnya akn tputus?
atas siapa tanggungjawab syahadah itu terletak?

KITA. umat Islam.
itu tanggungjawab kita.
utk meneruskan apa yg Rasulullah SAW telah smpikn pd kite.

bersama2 tanggungjawab itu ada kemenangan yg nyata.
tanggungjawab itu bukan suatu kesukaran, burden, tp satu keistimewaan.
Allah will not leave you alone.
syaratnye, jihad yg muntij.
jihad sebenar2nye.
terancang dan berstrategi.

agar kamu semua menjadi saksi ats segenap manusia yg lain

" Kesucian dakwah ini menyebabkan kita menolak segala kepentingan diri, keuntungan dunia, bahkan kita menolak kehendak, keinginan, dan cita-cita kita, untuk agama ini" -Ishab-


psnn kpd dri sndiri dan rkn2:
sile study dgn muntij, agr semuanya cemerlang dan xde sorg pon akn repeat year tahun depan.


aku mahu kite bersama,
reunion di syurga dgn gembira,
tak ada seorg tlepas ke neraka,
menerima salam dari Dia.

20 April 2009

kcb version em

3:59 PM 14 Comments
trailer





"lau samah,enta endonisi?" xD




nampaknye milah mendahului. huhu..

mlm td sye ke rumah badar 313. plannye smpi2 badar trus nk tido.
tibe2 husnapip, ex-housemate sye mpromote sesuatu yg memang menarik perhatian saye.

novel Habiburrahman El-Shirazy-
Ketika Cinta Bertasbih, akan difilemkan!!

sye sgt excited, (pdhl xbce lg pon novel de)
maka saye join husnapip dan syahidah tgk trailer2 dan ost2 dan temuramah2 dan audition2 dlm memilih pelakon filem kali ini.

3bulan audition diadakan utk memilih watak utama filem ini.
dan saye bertambah excited bile soundtrack dinyanyikan oleh Melly Goeslow.
(cume vdeo klip de plek sket)
dan bertambah2 excited bile sye tahu penggambaran benar2 dibuat di Mesir!!


filem KCB djangka ditayangkan 11 Jun 2009.
dan sye harap ia x menghampakan sehampa Ayat2 Cinta..



jom, chalo ke rumah heno. dok umah sendiri asek nk ngadap laptop je.

p/s : muke watak Azzam cm muke nabil alhanis version dh jdk bapak2..sape stuju angkat tgn!!

18 April 2009

histo?

11:35 PM 2 Comments
biochem dh khalas dgn jayanya.
ketone bodies dan reducing sugar ditemui dlm urine.

histo.............

mcm yg huden ckp, seb bek 5 markah je, (nk sedapkn hati)
tp nk bndg ngn grup lg 1, rasanye grup kmi dk pompn bole thn lg slide de..

huh, pesan saye kepada rakan2 yg akn exam esok, peandai la korg identify slide tu, dan jgn lupe study dgn mangat!

saya nk ke rumah heno, utk temankan beliau dan amalez utk esok..=D
jya~

16 April 2009

rifqi

10:32 PM 4 Comments
gmbr ni mmg blur+ btepatan dgn kamera 1.3 megapixel.


bce doa pndg dpn ar!!!
(terengganu,outstation+melawat ateng!)



=.=
(hlmn rumah)



ups, xnmpk pusat kn?
(toto beliau)


chabi2 nya..(xsmpt kakak tgk)
-tepi longkg lateral side of the house-



ko ni asek repeat bju tu je.. =.=
(ats pokok depan rumah jiran)

hari jadi beliau dh lame dh lepas..haha~ 2 april rtu.
wish pki msj je.. (kot?ke tlupe wish..?)
sekarang dh darjah 4,
agk manja dgn ommanye, kdg2 klo ngengade minum susu botol lg,
kt skola cg kate die byk ckp(mmg pon), tp bile ditanye de kate kwn sebelah yg ajak die borak, bile cg da tukar tmpt kwn sblh die tu, bising jgk die..
(sah2 le die yg ajk kwn borak,bukan kwn ajk die borak =.=)

sgt mementingkn privacy semasa & selepas mndi
(kunci pintu bilik time mandi,dh hbs mandi bru bukak, mengalahkn ank dara!)

suka men kucg, suke buat bunyi pelik, sgt kuat makan tp allergic dgn ayam, tp bile dpt peluang mkn aym mmg bedal hbs..
(mnx maap la teng,adik ak mmg pntg nmpk ayam)

bley thn sengal..
(org soh de siapkn kje skola, de jwb "esok xde matematik", smbil menyambung menonton kakaknye men game)

badan makin naik, metabolism tgh rate tinggi, makan pon byk mengalahkn yg lg tua,
semoge lebih rajin belajar dan mjadi lebih matang.
(ko phm x mksud matang tu iqi oi..?)

last but not least, thun ni kakak balik awl..
meaning= klo result mid year xmemuaskn hati, siap siaga le sume ye..MySpace
smpi raye kakak 'teman'kan korg..

14 April 2009

kedai kopi anonymous

3:17 AM 7 Comments

sanah helwah ya ZAWANI!!!
enti sudah doploh tahun, maka tabley mkn kek banyak2..
nnt hypercholesterolemia, boleh membawa kepada atheroschlerosis dll..
keh3!

okeh, di hari yg mulia ini.
kami ahli beit al Cis Cake ingin mengucapkan SELAMAT HARI LAHIR buat Nurul Zawani Zaini, no ID 2007892108
selamat wangsa maju petaling jaya dlm exm yg sedang dialami..
semoga doa anda dimaqbulkan..amin..


cerite kedai kopi anonymous


tidaklah kami menyambut besday wani secare blebih2an sebaliknye dgn sederhana dgn mengadakan mjlis makan2 di beit anonymous.
makan2,minum2, masing2 kekenyangan lalu bsandar di ruang tamu, di sofa, dan mane2 tmpt yg boleh disandar.
mule2 cerite psl pevis yg bru belajar td, kendian masuk ceriite gynecology, kendian cerite pengalaman di hospital mase program pdedahan kerjaya JPA dulu.

aimi J tukang hikayat utama.
yg len menambah pengalaman masing2.
ade yg cerite pasal nurse kt hosp asek dok surau make-up je.
usna kadir tcabar.. ;))
aimi cerita psl pengalaman beliau nk jgk tgk org labour kt hosp tengku ampuan rahimah,klang(HTAR)..
smpi sggup nk jumpe ketua doctor directly..
cerite3x.. memang mcm2 cerite..
melahirkan ank bukan sesuatu yg mudah.
1 cm pon diambil kire.
dan aimi ade kate, yg raden ade tnye sorg dk cine tu(tp raden xigt)
"lepas u dh tgk sume ni, klo diberi pilihan, u nk jdk pompn ke laki??"

.....
wahai2 perempuan2 sume, bertabahlah bile smpi masenye nnt ye..
selamat belajar~
(xtw nk ckp ape..)

11 April 2009

tanah air

4:54 AM 9 Comments
post ini xde kaitan dgn malaysia tanah airku. =D


إِنَّ مَثَلَ عِيسَى عِندَ اللّهِ كَمَثَلِ آدَمَ خَلَقَهُ مِن تُرَابٍ

ثِمَّ قَالَ لَهُ كُن فَيَكُونُ ﴿٥٩

Sesungguhnya perbandingan (kejadian) Nabi Isa di sisi Allah adalah sama seperti (kejadian) Nabi Adam. Allah telah menciptakan Adam dari tanah lalu berfirman kepadanya: Jadilah engkau! Maka menjadilah ia. (59)

(Ali Imran,3:59)



seorg student menyorong trolinya di salah sebuah supermarket bhampiran rumahnya. die beli banyak barang utk keperluan hariannya, dan stok mknn sewajarnya. sedang dia beratur utk mbayar di kaunter, die memerhatikan troli2 org lain. semuanya memenuhkan troli masing2 dengan bahan makanan yg hampir sama.

-cereal
-sayur
-buah2an
-daging
-roti
-jajan2
-etc

dia berfikir.

cereal dr gandum, gandum dr biji benih, biji benih di tanam dlm tanah, disiram lalu tumbuh ditambah dgn faktor2 pcahayaan dll..

dipendekkn crite,cereal dr tanah,
sayur pon dari tanah.
buah-buahan pon same.
roti pon ala2 gandum juge.
daging,dr binatang, binatang itu herbivor, makan benda2 yg dari tanah juga (lembu mkn rumput,ayam mkn nasi or gandum)
jajan2 seperti chips kentang,juga berasal dr tanah.
dan lain2...

die hairan.
kenape manusia makan mknn2 berunsurkan tanah ???

.....


lnts die tersedar.
manusia makan bnde2 dr tanah, kerana jasad manusia diciptakan dr tanah!(woot!)


dan dia mengaitkan dgn apa yg telah dipelajarinya.
jika,jasad manusia dr tanah.
maka makanannye dr tanah juga.
hukum jika dan maka ditepati.
manusia itu tdiri dari jasad dan ruh.

bagaimana dengan ruh pula?

Ruh manusia dari Allah. Allah yg tiupkan roh manusia ke dlm jasadnya.

فَإِذَا سَوَّيۡتُهُ ۥ وَنَفَخۡتُ فِيهِ مِن رُّوحِى فَقَعُواْ لَهُ ۥ سَـٰجِدِينَ (٢٩
Kemudian apabila Aku sempurnakan kejadiannya, serta Aku tiupkan padanya roh dari (ciptaanKu) maka hendaklah kamu sujud kepadanya. (29)
Al-Hijr:29
jika ruh manusia dari Allah, sudah tentu makanan bukan dari roti dan daging sperti jasad.

persoalannya..


Apakah dia makanan ruh?
jawab2~ramai tau rasenye








10 April 2009

09 April 2009

tag dr fatty

12:28 AM 3 Comments
PERSONALITY TEST, which type are you? GET TO KNOW YOURSELF BETTER.

1. open this website: http://www.quizbox.com/personality/test82.aspx

2. take the personality quiz

3. copy and paste the result into your blog

4. tag your friends


Your view on yourself:

You are intelligent, honest and sweet. You are friendly to everybody and don't like conflict. Because you're so cheerful and fun people are naturally attracted to you and like to talk to you.
(trimas~ xD)

The type of girlfriend/boyfriend you are looking for:

You like serious, smart and determined people. You don't judge a book by its cover, so good-looking people aren't necessarily your style. This makes you an attractive person in many people's eyes.

(i like bapek person =D)

Your readiness to commit to a relationship:

You prefer to get to know a person very well before deciding whether you will commit to the relationship.
(woops, adkh itu memilih? =.=)

The seriousness of your love:

Your have very sensible tactics when approaching the opposite sex. In many ways people find your straightforwardness attractive, so you will find yourself with plenty of dates.
(asal same ngn fatty..jgn pcaye)

Your views on education

Education is very important in life. You want to study hard and learn as much as you can.
(btol la jgk..)

The right job for you:

You're a practical person and will choose a secure job with a steady income. Knowing what you like to do is important. Find a regular job doing just that and you'll be set for life.
(act,xsuke keje yg kne cr sendiri dan byk intrvw dan berisiko utk dibuang tnpe kesalahan)

How do you view success:

You are confident that you will be successful in your chosen career and nothing will stop you from trying.
(:-o)

What are you most afraid of:

You are afraid of things that you cannot control. Sometimes you show your anger to cover up how you feel.
(yup2,tp tak reti marah, so diam je)

Who is your true self:

You are mature, reasonable, honest and give good advice. People ask for your comments on all sorts of different issues. Sometimes you might find yourself in a dilemma when trapped with a problem, which your heart rather than your head needs to solve.
(erk..)

beta tagged-

princess
usna-cardiac
ijud
amal..????
diba
sesape yg nk..=D

07 April 2009

promote 3

10:05 PM 6 Comments
sile klik tajuk post utk smpi kpd post yg sye maksudkn.

sye menanti2kan apekah lg yg iman nk smpikan dlm tajuk yg berat ini. dan...tup! MySpace

part 3 inilah yg memang sye sering buat.
sye benci couple.
tp kwn2 sye couple.
bile saye kate kwn2, bukan hanye kwn2 di mesir.
kwn2 sye di msia pon ade.
kwn2 sye yg dr kecil sye kenal, semuanye couple.
dan mereka slalu cerita masalah mereka pd saye.
dan saye hnye mampu mdengar, mberi saranan, dan sye xbg galakan pd mereka.
tp sye tak cube menarik mereka ke arh kebaikn dgn bsungguh2.
sye hnye biarkn.

untuk menyuruh mereka clash, bukan senang.
mereka bukan skolah agame.
mereka cume sekolah harian biase.
dan mereka tak byk peluang untuk dpt tarbiyah.
tp sye sayang mereka lebih lg.
semoge Allah tolg sye.

satu mase dulu, islam jd main stream. arus perdana.
mjadi bnde yg diterima umum.
sape yg x islam tu,pelik pd pandangan manusia.
masing2 berbangga dan mengaku mereka itu islam.

zmn sekarang, islam bukan lg main stream.
contoh tdekat bg kite slaku young adulthood(bukan teenagers lg), couple.
couple mjadi 1 bnde yg dterima umum.
sape yg xcouple, xde pkwe atau makwe, pelik pd pndgn manusia.
masing2 berbangge mpamerkan bf or gf msg2.
(sye cume mganti pkataan =D)

sye nk jd manusia bgune.
sye nk jd seorg sahabat sebenar.
sye xmahu jd manusia yg bmuke2.
dan sye xmahu jdk baik sorg2.
sye nk sume org same2 jd baik.
same2 reunion di syurga.
bukan di mid valley ataupon mane2 hotel.

menjadi baik memerlukan pendidikan yg bterusan.
pendidikan=tarbiyah.
tarbiyah bukan utk sorg.
tarbiyah utk semua.
tarbiyah bukan hnye utk budak skola agame.
tarbiyah bukan hnye utk student di mesir dan jordan.
dan plg penting,
the first person you want to tarbiyah and dakwah is urself.

mengenangkn kate2 seorg sisters,
"kite xpyh jauh2 susah2 nk compare bdk medic mesir dgn budak medic ngre2 lain(yg bukan ngre islm) as russia n others, cukup dgn penulisan blog, dah nmpk ketare pbezaan mereka dgn kite"

mereka susah dpt tarbiyah, dan bile mereka dpt, tarbiyah itu menhantui segenap aspek kehidupan mereka.
mereka lebih menghargai islam, sedang kite lalai dgn nikmat islam yg kite dpt.
sye kagum dgn mereka, dan sye hrp sye dpt jumpe mereka di msia, bkongsi cerita mereka di sana.

MySpace
sye xmampu belayar sendirian dlm smpn yg kecil di lautan yg mganas.
sye perlukan sahabat, utk sama2 mengemudi bahtera penyelamat, menuju destinasi yg kita rindukan.

don't angry

12:37 AM 0 Comments

Hadith 16 Arabic text

Abu Hurairah, radiyallahu 'anhu, reported that a man said to the Prophet, sallallahu ‘alayhi wasallam:

"Advise me! "The Prophet said, "Do not become angry and furious." The man asked (the same) again and again, and the Prophet said in each case, "Do not become angry and furious."


Pengajaran:

There are four views, of which two of them are from the earlier scholars and the other two are from the contemporary scholars, about the interpretation of the Prophet's, sallallahu ‘alayhi wasallam, statement "Do not get angry":

  1. A person should learn how to change his character and adapt the characteristics of generosity, kindness, calmness, modesty, patience and forgiving. If a person adapts these qualities, then he may be able to restrain himself when he is about to get angry.

  2. One should not act based on anger or while being angry.

  3. When a person is about to get angry, he should control himself, be patient and not get angry. This is a contemporary view from Sheikh Al-Bitar.

  4. Ustaz Jamaluddin Zarabozo says that the text can be interpreted in the following way: a Muslim must think before acting or speaking. As soon as the feeling of anger appears to oneself, then there is a need to think of why the anger appears and whether it is necessary to be angry. While asking these questions, the person must remember Allah and the Hereafter (Akhirah). This will cause the person to calm down and not get angry.

conclusion

Socially, this hadith promotes better relationship among people. We need to restrain anger and be patient. We may dislike something in this life but it may have benefits that we do not know.

Our patience towards others who have been harsh on us may later lead them to think and change themselves to be better. Muslims need to set models for others to learn from.


my komeng:

bile seseorang bercakap dlm keadaan marah, ketahuilah bahawasanya, saat itu,segala ape yg dia katakan adalah di luar kawalan. dan janganlah kita amik kisah dgn ape yg dikatakannya kerana dia tidak lagi bercakap atas dasar rasional sebaliknye emosi semata2. maka,lupekan apa yg dikatakannya dan tunggulah dia reda dgn kemarahannya, dan minta penjelasan semula (jika perlu).


mu'min yg kuat adalah mu'min yg mampu mengawal marahnya..


05 April 2009

promote part 2

9:51 PM 2 Comments
part 2 episode 'apabila nafsu menguasai diri' telah berada di layar internet.
post kali ini mengisahkan satu istilah baru yg sye pon xpenah dgr, iaitu polis cinta.
post ini juga melantangkn persoalan bagaimana mengawal nafsu,atau lebih ringan lg, bagaimana mengawal kehendak diri.

ayat iman masih tsusun, penuh tata tertib, dan plg penting, xmenurut emosi.
sejajar dengan pengalaman beliau selaku debator mantop alAmin, iman mmg lyk mjadi editor tibbians.

iman menimbulkan semua yg patut ditimbulkan dlm isu ini.
dan mberi hujah dan mbidas dgn sgt baik.

dan saya tak sabar menantikan episod 3..=D

04 April 2009

promote

10:38 PM 9 Comments
saje nk promote blog iman, 'yg jarang amk gmbr sorg2',MySpace

post tbaru mengisahkan ttg manusia zmn skrg yg tega menolak hukum demi keseronokan dunia yg sementara, dan isu ni mmg popular buat teenagers dan young adulthood mcm kita.
komen saye: seperti yg chepu cakap,
Bahasa yg digunakan amat tersusun. Kemas. Iman ni mmg penulis yg hebat sbnrnya. Cuma beliau agak sibuk, jadi kurang menulis agaknya.

bukan agk sibuk,sangat sibuk rasenye..
dh lame rasenye xdpt borak pnjg dgn iman.
wajah iman yg asek kepenatan buat saye xsmpi hati nk ganggu die..
smoge iman cekal dan tabah mharungi hidup kt mesir yg mule nk bahang ni,
di samping tekanan2 exam yg semakin mencanak dan menunjukkan taringnye..
kesimpulan : mari bace mari bace...



nb:
mesir bahang dan sye berase mcm yg syila rasekan
seronokmye dh call mama wpon evoiz tinggal bape kupang je n tpkse cilok evoiz cama yg tggl beberape kupang jgk..

02 April 2009

BLS-baru la seronok

2:18 AM 15 Comments
klas BLS semakin menarik.
mggu pertama awal kemunculannye, kami belajar ttg CPR.
mggu kedua, cmne nk handle patient yg accident, immobilization,straining,etc.
mggu ketige,yakni mggu ni, kami belajar cmne nk wt intravenous cannulation.

keadaan di bilik pelajar pompn agk huru hara dan busy sdkt, memandangkn sume eager tp dlm mase yg same doktor xkac bkerumun ramai2 lebih dr 10 org.
maka 10 org diminta ke kelas bdk lelaki, tp pljr laki msih blom hbs buat lg,
maka 10 org td pon pth baliik ke kelas pompn,
malangnye doktor m'halau' mereka ke kelas lelaki semula, smbl menyuruh mereka "follow me". hanya 7 out of 10 yg follow kerana lg tige menyelinap masuk ke kelas pompn blk dan doktor xpasan.

Cerita 7budak msia

suasana di kls lg 1 lbh tenteram.
mgkn sbb ramai dk laki yg xdtg,ditambah pula mereka tak berebut2,cool, dan aman damai. akhirnye tibe giliran budak bertujuh.
doktor mereka juga cool dan sgt tenang dan professional(doktor CPR kmi).
kami diajar steps yg berlainan dgn yg diajar di kelas pompn.
2 point baru yg kami dpt, stretch the skin ke arh kite b4 introduce needles, supaya veins lg senang nmpk, dan stretch skin ke arh patient mase nk ...mase nk....almk xigt. (=D)
dan kmi dpt extra info psl injection intramuscular.
kne perpendicular, and cmne nk make sure kite inject tu btol2 dkt muscles, bukan dkt veins or arteries.
kalo gluteal region, upper lateral 1/4, kalo kt deltoid, kne pgg deltoid tuh. dan lain2...

mmg rugi sape xdtg. sbb mmg sume dpt peluang nk buat.(kecuali mggu lepas sbb mase xcukop,klo x msti sume dpt wt)
sistem mesir mgkn masih lame,tp mereka cube berubah.
perubahan kne seiring, xboleh la sblh pihak je.
student juge perlu berubah.
lebih professional dan rajin.
professional dr sume aspek.
pakaian, cara ckp, akhlak, attitude, commitment, cara menyuarakan pendapat, pembahagian masa, bersederhana, dll.
hakikatnye,tu sume ape yg Islam dh ajarkan pd kite.
wallahualam...

01 April 2009

best..............................ever

1:48 AM 5 Comments

hari ni psycho belajar psl sleep and dreams..tajuk yg sgt menarik, dan nsb bek belajar sleep kt psycho dulu, baru kt physio. dpt la general overview psl sleep.. smntare tu...


best eraser ever 2008/2009


best pencil ever 2008/09

tgkp gmbr brg skjp, wpon x secanggih kamera2 yg berlensa 10pixel.
..................................................................................................................................................

3 hari bderet sye balik rumah lewat.
hr ahad, sbb g bjamuan rumah baru heno, makan2, tolong install-kn mesin basuh depa skali.
hr senin, SC di arma, maka dekat isyak bru smpi rumah.
hari ni, express shopping kain tudung kt Hussein bsame chep, aimi, dan fatty.

masalah dgn ammu teksi mmg xde kesudahan.
"org yg plg kite akn sentiase nk marah kt die , pkcik teksi"
sabar je la ye kwn2.
mcm yg nabi pesan, "La taghdab"
mcm kak hanim pesan, "forgive and forget"

maafkan dan lupekan.
jgn disimpan2.
beratus2 lagi ammu teksi yg akn kite jumpe kt mesir nih.
jgn bazirkn space kt otak kite utk igt ammu2 teksi tsebut.

mcm tu jgk dgn kwn2 sekitar kite.
klo ade wt salah tu, lupekan je.
dipendam2 bnanah dlm hati.
diri sndiri jgk yg merana.
diluah2 menyakitkn hati org lain,hati sndiri pon xkn puas.
hati sndiri jgk yg akn sakit dan btambah sakit.

err, i'm so blunt in sweet words and friendship manner.
rasenye org2 cm fatty dan paan lebih arif mengayat kot.
=D

-let's forgive and forget those painful stimuli-