25 February 2009

# daily # tag

tag from Coll3ctor

Sila berikan kegunaan lain yang digunakan oleh anda kepada barang-barang yang dinyatakan di bawah (maksudnya bukan kegunaan sebenar barang tu tapi kegunaan tambahan yang anda buat la dengan barang tu, kira diaplikasikan oleh anda... bajet kreatif gitu~)

1) Anak Kunci
Kegunaan asal - untuk dimasukkan ke dalam satu lobang khas yang mana apabila dipulas maka terbukalah pintu yang sebelum ini tertutup. Ajaib bukan?
Kegunaan sampingan - bole dguna utk test kt pintu2 len,kdg2 bole jdk kunci pendua, bole juge utk mbuke penutup tin, dan mcungkil kuku

2) Penutup Pen
Kegunaan asal - nama pun penutup pen, mestilah untuk menutup pen. Takkan nak tutup botol air plak..fungsinya untuk mengelakkan pen yang terdedah daripada digunakan untuk menyonteng sesuka hati (conteng buku, dinding, muka kawan dan laptop)
Kegunaan sampingan - digunakan utk mcucuk plug bmata tiga utk memudahkn soket bmata dua dimasukkan..

3) Botol Mineral
Kegunaan asal - untuk diisikan dengan air/water/ma'/mizu/buul - tak kira air paip ke, sirap ke, asab ke..suma boleh..kecuali air indah water
kegunaan sampingan- kalo budak boarding school, botol mineral akn digune utk refill sabun masuh supaye lebih mudah digune di toi2

4) Paper lama
Kegunaan asal - untuk dibaca. Berita lama ni boleh dijadikan sumber rujukan untuk soalan - soalan sejarah yang tak de dalam buku teks.
kegunaan sampingan - buat lapik mase makan,mbalut nasi lemak dll, dan plg penting, utk dijual pd uncle "kaw2 poche,old newspaper,paper lama.."=D

5) Seluar lama
Kegunaan asal - Lama ke, baru ke, kegunaan seluar hanya satu - untuk dipakai..
Kegunaan sampingan - digune time nak cat rumah supaye sluar baru tpelihara..,juge kdg2 djadikan bhn ketawe bile corak seluar tersebut sgtlah aneh (sesame adik beradik shje)

6) Lesung batu
Kegunaan asal - menumbuk cili, bawang besaq dan kecik serta halia dan lain lain sehingga lumat. Merupakan salah satu rahsia untuk menyedapkan masakan. Lagi lama lesung, lagi sedap. Kalau tak reti masak, guna lesung zaman jepun pun, tak akan jadi sedap jugak. -rekaan semata mata-
Kegunaan sampingan - sumber kekuatan utk mbuka tin susu pekat manis/sardin/longan/etc, carenye,acukan pisau ke muke tin,pukul dgn lesung batu ke kepale pisau..=)

7) Langsir
Kegunaan asal - Menceriakan rumah dengan warna warna yang menyejukkan mata dan hati serta perasaan.
Kegunaan sampingan - langsir yg malang akn jadik port budak2 men gayut2 cm tarzan, jdk tmpt lap tgn bile xde kain djumpai..

8) Komputer pejabat
Kegunaan asal - Untuk melaksanakan kerja - kerja yang disuruh oleh bos untuk kebaikan syarikat.
Kegunaan sampingan - sbgai hiasan di atas meja, di samping sbg cermin tambahan utk bajet tudung(P) dan rambut(L)

9) Duit syiling
Kegunaan asal - boleh disedekahkan kepada ammu yang duduk tepi dinding..kesian diorang
Kegunaan sampingan -utk mguris kad topup, liquid paper yg tlebey tebal, juge utk dimasukkn ke dlm tabung buluh supaye bunyik duit kedengaran byk wpon dlm tu sume 1 sen je

10) Laman Blog
Kegunaan asal - untuk menulis perkara yang berfaedah, semi berfaedah dan tak berfaedah langsung. Juga tempat untuk meluahkan perasaan hati dan jiwa.
Kegunaan sampingan - utk mcube widget2 tbaru dan template2 tkini..bole juge digunekan utk mtrack sape yg rajin follow update kite, dan utk di tag dan meng-tag org..haha~


seterusnya, aku ingin tag

> princess
> zz wani
> chepu
> paan story
> bond2
> fatty

org len pon bole jgk..=D

13 comments:

princess said...

wwaaahh!!! dah ade layout baru!!!!! tpengaruh ngn aku yg wat blog bru ke??wakakaka!! :D

amaninast said...

cet2~
jgn lupe jwb tag yg bmanfaat nh..
haha~

cairoboy said...

haih...
em dgn collector ni ade pape ke eak..
len mcm je...hehehe

mak aih,kene tag laa plak...
duch2!!

princess said...

untuk pengetahuan em ngn collector adelah sahabat baek..sahabat lampu koridor..wakaka!! jgn mrh ye em.. :D

Anonymous said...

sokong cik princess..tapi abaikan bab lampu koridor tu.

ko jgn lbeh2 paan..

amaninast said...

princess: x, ak x marah

paan: dgr ckp collector tu paan, ak lesung karang

musegalo:lmpu koridor utk sume,don wori,kmi xmintak byrn

cairoboy said...

musegalo:
yela2...haih..kene marah lak...gurau je bro..hehe

em:
ok2...aku tarik diri...maalish..

amaninast said...

dilarang mencipta gosip di cni..=)

mohd hazwan bin mohd salleh said...

aha..

lawaknye komen kat cni..
ehsung2..

amaninast said...

penat je aku pesan, "hati2 tekan keyboard"

princess said...

haha..lampu koridor..ye btul lampu koridor utk sume!
maaflah tlupe bkk lampu koridor hari ni..maka kami balik klas quran tjengket2 gelap xnmpk jalan..huhu..

musegalo said...

len kali bukak la..senang nak lari kalo2 ada binatang buas menunggu dkt pintu tu..(anjing, kucing, tikus dan lain2)

amaninast said...

plus bnde2 aneh..=.=