17 February 2009

# daily # emo

kucing mati

terase belum mahu menyambung tajuk tumuhat..

ptg ni rumah kosong. sye sorg2.
idea utk menelefon rawang muncul ttbe.
dan berjaya. kuya angkat telepon wpon kdengaran die mcm nk tdo dh.
dan dua beradik ni borak smbil si kakak makan nasi.
citer tbaru-mama ngn ayah mule bjinak2 dgn kursus haji dan umrah!
alhamdulillah..

telefon di passing ke mama.
selalu je ketandusan idea utk bcakap psl ape, tp dikerahkn jugak sang otak utk bekerja.
ye, mama dan ayh dh ikut kursus haji dan umrah di masjid kg melayu bt 16.
tiap2 ahad pagi.
dan mama ku kate, kalo ikot ape yg mama belajar dlm kursus tu, mmg perempuan xboleh pegi haji tnpa mahram, dan pergi secara berkumpulan adalah pilihan terakhir sekali. kne ada mahram lelaki juga.

tp ape kaitan dgn tajuk kucg mati pd post kali nih..?

manja dh lame xpulg ke rumah.
sebulan.
mama ckp, mama kalo nmpk kucg hitam kt mane2 je, pggl2 la name mnja, tp bukan.
kucg lain rupenya.
selalu tbayang2 manje kt rumah.
sedih mendengarnya.
trus mood sye berubah.
xtw la npe.
sebelum tu,ada benjolan bernanah di leher manja, dan masing2 di rumah tmasuk mama pun ambil alih tugas veterinar, memicit2 nanah dan menyapu ubat.
sembuh si manja, tp menghilang kemudian entah ke mana.

dan sye mula terbayang manja tsadai tidak bernyawa di mana2.
sebulan. lgpun manja dah tua.
hayat kucing x lah sepanjang hayat manusia.

manja sakit. mama dan yana mengubatinya.
dan kite sangke die akn trus hidup dan melayan kerenah kite.
tp tibe2 die hilg.
dan kite sedih.
itu normal.

tp adakah kite mengambil iktibar?

yg hidup akn mati.
yg disayang akn pergi.
rindu itu perasaan hati.
jasa dan bakti kekal di hati.
umur bukan kayu ukur ajal yg menanti.
muda xsemestinya terus hidup.
tua belum terlambat utk kembali.
usia muda bukan utk dpersiakan.
20 tahun bukan usia kanak2.
20 tahun satu penilaian.
matangkah kita dlm kehidupan.
atau masih same seperti kehidupan 90-an..
kehidupan yg penuh dgn mainan dan hiburan..

masih belum terlambat utk kembali padaNya..
Dia menunggu kita..

2 comments:

musegalo said...

setiap yang idup akan mati..

amaninast said...

senanye xtw dh mati ke belom..=D