27 February 2009

udin ?

4:29 PM 19 Comments
plg kiri





masyaAllah,adik sape nih..(selongkr2 folder tjumpe gmbr ni lak)
MySpace

teringat kt udin bile hr tu ade adik thun 1 (L) pggl kami "kakak", mcm2~

ape yg sesuai utk ko r?
nursing,engineerg,pertanian?
MySpace


p/s:dh redi utk spotting esok?

25 February 2009

tag from Coll3ctor

11:49 PM 13 Comments
Sila berikan kegunaan lain yang digunakan oleh anda kepada barang-barang yang dinyatakan di bawah (maksudnya bukan kegunaan sebenar barang tu tapi kegunaan tambahan yang anda buat la dengan barang tu, kira diaplikasikan oleh anda... bajet kreatif gitu~)

1) Anak Kunci
Kegunaan asal - untuk dimasukkan ke dalam satu lobang khas yang mana apabila dipulas maka terbukalah pintu yang sebelum ini tertutup. Ajaib bukan?
Kegunaan sampingan - bole dguna utk test kt pintu2 len,kdg2 bole jdk kunci pendua, bole juge utk mbuke penutup tin, dan mcungkil kuku

2) Penutup Pen
Kegunaan asal - nama pun penutup pen, mestilah untuk menutup pen. Takkan nak tutup botol air plak..fungsinya untuk mengelakkan pen yang terdedah daripada digunakan untuk menyonteng sesuka hati (conteng buku, dinding, muka kawan dan laptop)
Kegunaan sampingan - digunakan utk mcucuk plug bmata tiga utk memudahkn soket bmata dua dimasukkan..

3) Botol Mineral
Kegunaan asal - untuk diisikan dengan air/water/ma'/mizu/buul - tak kira air paip ke, sirap ke, asab ke..suma boleh..kecuali air indah water
kegunaan sampingan- kalo budak boarding school, botol mineral akn digune utk refill sabun masuh supaye lebih mudah digune di toi2

4) Paper lama
Kegunaan asal - untuk dibaca. Berita lama ni boleh dijadikan sumber rujukan untuk soalan - soalan sejarah yang tak de dalam buku teks.
kegunaan sampingan - buat lapik mase makan,mbalut nasi lemak dll, dan plg penting, utk dijual pd uncle "kaw2 poche,old newspaper,paper lama.."=D

5) Seluar lama
Kegunaan asal - Lama ke, baru ke, kegunaan seluar hanya satu - untuk dipakai..
Kegunaan sampingan - digune time nak cat rumah supaye sluar baru tpelihara..,juge kdg2 djadikan bhn ketawe bile corak seluar tersebut sgtlah aneh (sesame adik beradik shje)

6) Lesung batu
Kegunaan asal - menumbuk cili, bawang besaq dan kecik serta halia dan lain lain sehingga lumat. Merupakan salah satu rahsia untuk menyedapkan masakan. Lagi lama lesung, lagi sedap. Kalau tak reti masak, guna lesung zaman jepun pun, tak akan jadi sedap jugak. -rekaan semata mata-
Kegunaan sampingan - sumber kekuatan utk mbuka tin susu pekat manis/sardin/longan/etc, carenye,acukan pisau ke muke tin,pukul dgn lesung batu ke kepale pisau..=)

7) Langsir
Kegunaan asal - Menceriakan rumah dengan warna warna yang menyejukkan mata dan hati serta perasaan.
Kegunaan sampingan - langsir yg malang akn jadik port budak2 men gayut2 cm tarzan, jdk tmpt lap tgn bile xde kain djumpai..

8) Komputer pejabat
Kegunaan asal - Untuk melaksanakan kerja - kerja yang disuruh oleh bos untuk kebaikan syarikat.
Kegunaan sampingan - sbgai hiasan di atas meja, di samping sbg cermin tambahan utk bajet tudung(P) dan rambut(L)

9) Duit syiling
Kegunaan asal - boleh disedekahkan kepada ammu yang duduk tepi dinding..kesian diorang
Kegunaan sampingan -utk mguris kad topup, liquid paper yg tlebey tebal, juge utk dimasukkn ke dlm tabung buluh supaye bunyik duit kedengaran byk wpon dlm tu sume 1 sen je

10) Laman Blog
Kegunaan asal - untuk menulis perkara yang berfaedah, semi berfaedah dan tak berfaedah langsung. Juga tempat untuk meluahkan perasaan hati dan jiwa.
Kegunaan sampingan - utk mcube widget2 tbaru dan template2 tkini..bole juge digunekan utk mtrack sape yg rajin follow update kite, dan utk di tag dan meng-tag org..haha~


seterusnya, aku ingin tag

> princess
> zz wani
> chepu
> paan story
> bond2
> fatty

org len pon bole jgk..=D

20 February 2009

sambungan tumuhat~~

12:25 PM 0 Comments
utk recall semule, tumuhat itu ialah keinginan2 besar yg positif dan tamak ialah keinginan2 besar bersifat negative.

keinginan2 besar ni memang sebahagian dr kehidupan manusia-mmg normal.
tapi, satu hal yg kite xboleh abaikan,semua keinginan2 besar tu, mestilah kite sandarkan kepada Allah.
istimewanya tumuhat seorang yg mu'min, Allah menganugerahkan kepada mereka, satu bonus, yg sgt mahal nilainya.
Apakan??
bonus itu ialah Dzaka' Imany..atau melayu nye, kecerdasan iman.
dzaka imany ini xboleh la bdiri sorg2 je,perlulah disokong dgn faktor2 lain seperti berikut:


1. Dzaka' Syu'ury(emosi)
kecerdasan emosi yg dimaksudkn kt sini, ialah kemampuan mengendalikan emosi sehingga tak mudah goyah ataupun patah terus, dalam mhadapi pelbagai tentangan..

Rasulullah SAW bersabda: orang yang cerdas adalah orang yg mampu mengendalikan diri dan berbuat utk hari esok (HR. Muslim)


memang emosi cepat terpengaruh dek persekitaran kite. bahkan, selalu je ikut serta menggelembung kegilaan mengikuti irama sekeliling, sampai kite xmampu mengendalikannya. Emosi yg tak terkawal dapat mengakibatkan tumpulnye akal, dan mule la panik, lalu lost, lalu xnampak jalan penyelasaian thadap masalah yg kite hadapi.

it happened to Nabi Musa A.S, time die pulang ke kg halamannye bile pulg dr gunung Sinai, tgk2 kaumnya yakni Bani Israel telah kembali pd perilaku yg mnyimpg dr ajaran yg telah dsampaikannya..maka Nabi Musa AS mjadi sgt emosi. ape terjadi seterusnye??
(surah Al-'Araf:150-153)

islam mengajar pemeluknya utk mencerdaskan emosi. bile emosi cerdas, empunye emosi akn dpt manfaat besar dr itu. empunya akn dpt melihat sesuatu persoalan itu dgn telus dan tembus, mcm tgk air yg jernih, nampak smpi ke dasar seperti sungai2 di Ireland (=D),dan dpt mengkonklusikankan solution yg perlu diambil.

utk mencapai tumuhat,kecerdasan emosional sgt diperlukan supaya fokus-fokus sasaran yg kite nak itu, kite hadapi dgn perasaan dan jiwa yg tenang.

para ulama' menyebut hal ini sebagai indera ke-enam, iaitu firasat org mukmin.

"Takutlah kamu dgn firasat org mukmin, kerana mereka melihat dgn cahaya Allah"
(HR An-Nasa'i)


tulang belakang seterusnya utk kecerdasan iman----Dzaka' Fikri

to be continued insyaAllah..

MySpace

19 February 2009

17 February 2009

kucing mati

10:39 PM 2 Comments
terase belum mahu menyambung tajuk tumuhat..

ptg ni rumah kosong. sye sorg2.
idea utk menelefon rawang muncul ttbe.
dan berjaya. kuya angkat telepon wpon kdengaran die mcm nk tdo dh.
dan dua beradik ni borak smbil si kakak makan nasi.
citer tbaru-mama ngn ayah mule bjinak2 dgn kursus haji dan umrah!
alhamdulillah..

telefon di passing ke mama.
selalu je ketandusan idea utk bcakap psl ape, tp dikerahkn jugak sang otak utk bekerja.
ye, mama dan ayh dh ikut kursus haji dan umrah di masjid kg melayu bt 16.
tiap2 ahad pagi.
dan mama ku kate, kalo ikot ape yg mama belajar dlm kursus tu, mmg perempuan xboleh pegi haji tnpa mahram, dan pergi secara berkumpulan adalah pilihan terakhir sekali. kne ada mahram lelaki juga.

tp ape kaitan dgn tajuk kucg mati pd post kali nih..?

manja dh lame xpulg ke rumah.
sebulan.
mama ckp, mama kalo nmpk kucg hitam kt mane2 je, pggl2 la name mnja, tp bukan.
kucg lain rupenya.
selalu tbayang2 manje kt rumah.
sedih mendengarnya.
trus mood sye berubah.
xtw la npe.
sebelum tu,ada benjolan bernanah di leher manja, dan masing2 di rumah tmasuk mama pun ambil alih tugas veterinar, memicit2 nanah dan menyapu ubat.
sembuh si manja, tp menghilang kemudian entah ke mana.

dan sye mula terbayang manja tsadai tidak bernyawa di mana2.
sebulan. lgpun manja dah tua.
hayat kucing x lah sepanjang hayat manusia.

manja sakit. mama dan yana mengubatinya.
dan kite sangke die akn trus hidup dan melayan kerenah kite.
tp tibe2 die hilg.
dan kite sedih.
itu normal.

tp adakah kite mengambil iktibar?

yg hidup akn mati.
yg disayang akn pergi.
rindu itu perasaan hati.
jasa dan bakti kekal di hati.
umur bukan kayu ukur ajal yg menanti.
muda xsemestinya terus hidup.
tua belum terlambat utk kembali.
usia muda bukan utk dpersiakan.
20 tahun bukan usia kanak2.
20 tahun satu penilaian.
matangkah kita dlm kehidupan.
atau masih same seperti kehidupan 90-an..
kehidupan yg penuh dgn mainan dan hiburan..

masih belum terlambat utk kembali padaNya..
Dia menunggu kita..

15 February 2009

Tumuh VS Thama3

3:54 AM 2 Comments
tumuhat bermaksud keinginan besar yg bernilai positif.
thama3(tamak,rakus) bermaksud sebaliknya, keinginan besar yg bsiafat negatif.

keinginan2 besar mmg mjadi tabiat manusia sejak ada di muka bumi ini.
"i wanna conquer the world"
"i wanna live thousands years"
"i wanna be the richest man in the world"
"saya nk menguasai kerajaan langit dan bumi", ayah Pin?
"we'll conquer the whole nation", Fire Lord(?)

mostly, keinginan2 besar ni, sering mhala ke arah yg negatif namun masih ade sedikit keinginan positif mencelah.

tumuh vs tamak

"Dan tatkala orang-orang mukmin melihat golongan yang bersekutu itu,mereka berkata: "Inilah yang dijanjikan Allah dan Rasul-Nya kepada kita". Dan benarlah Allah dan Rasul-Nya. Dan yang demikian itu tidaklah menambah kepada mereka kecuali iman dan ketundukan" (Al-Ahzab:22)

lapar.dingin yang menusuk hingga ke sumsum tulang.
kepungan org2 kafir dan kuncu2nya.
suasana perang ahzab sgt mencengkam.
namun rasa suka dan gembira tetap terpancar dr wajah Rasulullah SAW dan para sahabat.
rasa optimis yang besar menyambut kemenangan yang dijanjikan Allah.

satu kejadian yang menarik semasa perang ahzab yg mbangkitkan smgt para pejuang.
ketika Rasulullah SAW dan para sahabat menggali parit, ada satu bongkahan batu yg sangatlah keras, hinggakan para sahabt menyerahkannya pada baginda. Rasulullah SAW pun memecahkan batu tersebut sekuatnya.
pukulan baginda memercikkan api.
subhanallah.
kejadian itu berulang 3 kali.
para sahabat takjub.
kemudian Rasulullah menceritakan, bahwa pd masa percikan api, terpancar gambaran istana Parsi disusul dgn istana Rom dan kemudian istana Mauqaqis(simbol Rom di Egypt). Baginda mengatakan sebentar lg istana Parsi menjadi milik kita,istana Rom akn kita taklukkan dan istana Mauqaqis akn kita miliki.
Gembiranya para sahabat.
Allahuakbar walillahilhamd.

betapa Rasulullah SAW telah mendidik para sahabat utk jiwa besar.
dgn jiwa yg besar, mereka mampu membangun tumuhat wpon dlm keadaan lapar,dingin,terkepung, dan mencekam.
Inilah yg dikatakan tumuhat dakwah dan tarbawiyah(tarbiyah).
tumuhat yg luar biasa.
tak pernah terbayangkan oleh fikiran org ramai ketika tu.
menakluk Rom,Parsi,Mauqaqis.
negara besar dan hebat.
dlm keadaan perang yg mencekam, lapar yg menggeliat, dingin yg menusuk.
namun, keyakinan akn mperolehi kemenangan selalu bersama mereka.
segera,atau kemudian..

tumuhat itu, boleh jadi dtg dlm waktu yg RELATIF singkat, ataupun pd wktu mendatang.
malahan, realisasi thadap sesuatu tumuhat itu selalu x diangan oleh pemiliknya.
memang,kadangkala tumuhat itu lebh pnjg dr fikiran orang, bahkan lebih pnjg dr usia manusia itu sndri. wpun dmikian, tumuhat selalu ada dalam dinamik kehidupan manusia, sbb ia sebahagian dr tabiat manusia.

to be continued insyaAllah...

13 February 2009

intro ire

1:11 AM 1 Comments
wpon milah dh letak kt blog beliau,namun sye ttp nk letak jgk kt blog nih..ha2~

this is our jaulah theme song..bes2~



KEIMANAN

Andai matahari di tangan kananku
Takkan mampu mengubah yakinku
Terpatri dan takkan terbeli dalam lubuk hati
Bilakah rembulan di tangan kiriku
Takkan sanggup mengganti imanku
Jiwa dan raga ini apapun adanya

Andaikan seribu siksaan
terus melambai-lambaikan derita yang mendalam
Seujung rambut pun aku takkan bimbang
jalan ini yang kutempuh
Bilakah ajal kan menjelang jemput rindu-rindu Syahid yang penuh kenikmatan
Cintaku hanya untukMu tetapkan muslimku selalu

11 February 2009

07 February 2009

snow!!

6:08 AM 7 Comments
dublin snow!!
so, merase la ktrg men2 salji.. tp xde la lebat cm UK smpi ley wt snowman n tanam2 org..hehehe~~
ap2 pon,mmg satu pemandangan yg sgt indah bile tgk langit time snow tu falling..subhanallah..
-ayat kak qayah yg chantek~-
MySpaceMySpace

hurm..byknye bende nk citer tp xtw nk stat dr mane..haha~~
tggu la da balik cairo karang..
lg berape hr r nk blk cairo??
esok dah tujuh..8 9 10 11..wah~ade 4 hari lg sbb 11feb tu flight awl pagi..
even so,haha..kami hnye free esok n luse nmpknye..(bajet bz..xley blah)
dan mase2 tu akn digunakan utk bnde2 yg bmanfaaat insyaAllah..hehe..shoppg brg2~

erk..xtw nk citer ape lg..no pic in kak hanim's laptop,so xdpt nk upload..
anyway,hepi belated besday iman syaimaa'!!!
5 n 4 feb..
MySpace
semoge kekal dlm jalan yg kite dah pilih nh..amin..

buat mama,
kalo le mama bace post nih,...
mama,hr tu mase kakak kol,kedit terhabis lak..hehe..mintak maap..pbualan tgantung..tp jgn risau..kakak ok kt cni..=D
MySpace

wt kak ainun,sdeynye xdpt kenal akk lg detail..=(
thanx for everything..seriously..
wish we could see again kt msia nnt..=D

kami bkampung di umah kak hanan mlm nih..esok kak hanan balik msia..semoge selamat pulang ke msia..jln leklok..=D thanx bg ktrg gune umah akk!

cama wani bonda huden!!ape cer korg r??
MySpace

02 February 2009

snow?

4:42 PM 1 Comments
sori kt cni xde snow..haha~
kalo ade pon kak aya kate,pagi turun,tgh hr dh hilg..
kalo nk wt snowman pon kne cepat2~ x))

wani,tengkiu kerane drop flag england kt live traffic ak..
keh3!!
okai bebeh..
mari mengutip permate2 di ireland dr akk2 yg hebat nih..
membasahkan jiwa yg kering pas exm (milah kate)

p/s:xdek gambar nk upload!ktrg xsmpt bjalan sgt ag!trip 1st byk r gmbr lawa2!jeles2~

01 February 2009

dublin-galway

5:10 PM 7 Comments
ak rase ak sorg je mangat on9 time holiday..haha~~
alhamdulillah sgt2..ktrg da smpi dublin dgn selamat tnpe byk masalah..

imigresen pon ok,xbyk tnye,tnye bnde2 bese je..
security kt heathrow mmg..wow!! strict! tp ok la..haha~

imigresen dublin pon,ok la jgk..beh kurg je..tp at least epot de xde r bselirat2 cm kt heathrow..hehe~

kami kne bsiap, ptg karang nk gerak ke kampung halaman kak hanim,Galway..
3hours nek bas..
(bsepai r english ak..lame xckp~)

doakan ktrg!

p/s:live traffic ak ade bendera ireland!!jgn mare~~