05 December 2008

# islami # psycho diri

metal ball of muslims

hr nh-khamis-04 december 2008,merupakan hr kesedaran serumah kerana semua ahli beit al-cis cake buat julung2 kalinye datang kelas anatomy yg bmula jam 8 am,mubakkiran wa awwalan..masing2 teruja bile sampai kelas>>"wah,awalnye kite sampai!!mane yg lain?" anyway,tahniah kpd kami sume kerna bjaye smpi awl,wlaupon kalo tgk jam just on time je tu..tp ramai plak yg lmbt td..=)

n td our Sakinah Zaib had been recruited(?) to give us a short tazkirah..n she did very well! it's all about 'bola besi'..

cube kite lukis bulatan..dan tulis dlm bulatan tu-ISLAM. this round structure(cm describe anat la plak)resembles our aqidah.
draw another layer outside it. now the circle has become 2 layer's circle.divide the 2nd layer into several area..inside those area, tulis ape2 yg ade dlm hati muslim skrg..(related to pemikiran,perasaan..eg:hobi,cita2,emosi,matlamat,etc)
antare skema jawapan yg popular..>hobi:tgk citer korea jepun,nk jdk doctor,nk kumpul byk duit,nk rumah besar,pakwe hnsem@mkwe lawa,what-so-everr..
skang,lukis lg 1 layer=the outermost layer..=)
same gk mcm layer kedua,divide it into several area.. dlm are2 tu,tulis pbuatan2 zahir muslim kini..(related to akhlaq,style,perangai...eg:sopan santun,stylo,otai kampong,xberadab,xhormat org tua,pgaulan bebas,suke hiburan,agung2kn artis,ape2 la yg rase2 cm kena ngn umat skrg..=D)

ini bulatan kita..

skrg buat bulatan yg same, tp tukar aqidah kt tgh2 tu. tulis KAFIR.
layer ke2,cube fikir ape yg org kafir selalu amik kesah dlm diri dorg..?ape hobi dorg? kalo kite tgk dlm citer2 omputih, mostly,kalo girls, dorg fikir psl beauty,dorg nk cantik,nk popular among guys,nk kumpul duit byk2,nk beli baju lawa2,barang2 branded,pkwe hensem n kaye,and so on...
okai,skrg lukis layer ketige plak utk org kafir..repeat the steps in 2nd layer..(procedure dlm makmal~)
tulis ape yg korg nmpk,ape yg org kafir zahirkan pd diri dorg..
(style punk,gothic,stylish,sukekan hiburan,music is life!,etc..~electron transport chain xD)

logically la,layer2 yg luar,akn tbentuk due to the effect of the core,right?so it's a normal process..rite?

tgk bulatan kafir..aqidah dorg kafir,so they do what their aqidah said-KAFIR.
cmne pemikiran dorg?perasaan dorg?
=as we said b4,nk keta besar,pakwe hensem,rumah besar,hobi:tgk movie,kluar ngn laki,n so on so on..
ape yg dorg zahirkan?
=as we said b4 also,sukekn hiburan,g konsert,agungkn artis,life is once-enjoy it to ur heart!sumenye ttg dunia..

so,we can conclude that org kafir,bulatan dorg is normal, sbb aqidah dorg membentuk peribadi dorg..btol x? *nod nod*

tgk bulatan muslim plak..aqidah=islam,tp bile tgk layer2 yg lain, xmenggambarkan pon yg aqidah mereka tu islam..kalo tgk layer ke2,mcm lbey kurg je ngn org kafir punye.. tgk layer ke3,pon cm ala2 je..(bukan ala of da nose ye~)

so,normalkah kita?
skrg,bold-kan bulatan aqidah kite..aqidah islam..nampak x..?
aqidah muslim zmn skrg,menjadi bola besi kpd individu muslim tu sendiri..
aqidahnye tkurung dlm bola besi tu..n ofkos,smpi bile kite nk biar bola besi ni permanently like this..?bile kite nk longgrkan n runtuhkan besi ni dr mengurung aqidah kite???
tanggungjawab siapa??
tanggung jawab siapa lagi kalau bukan kite yg dh bace post ni..=)

let us all together,break this metal wall,bebaskan aqidah kita, biarkn ia meresap dlm layer2 seterusnye,biarkn ia meresap dlm hati kita,biarkan ia dizahirkn dlm setiap pbuatan kite,biarkn ia mengacu kita,membentuk kite mjadi the real muslim, the one that Allah creat to achieve the purpose of being created..liya3budullah='abid..n as khalifah.. lets us together..break this metal ball!!

-xsgke dh taip pnjg cmni-

4 comments:

Sharifah Syahirah TSM said...

go go..keep it up em hoho!! :D

[fathiyyah] said...

senanya,aku ngantuk time org present pasal bola besi ni..bila baca entry ni,br aku ingat balik..hihi

bagus2!! buat lagi entry2 mcm ni em..

amaninast said...

yeah..sokongn kamu mmg diperlukan..arigatou!

huda said...

idop emhoho!